Pripovedovalski festival na Visokem

22.7.2021

Pred štiriindvajsetimi leti je s pomočjo Anje Štefan, začetnice sodobnega pripovedovanja na Slovenskem, luč sveta ugledal Pripovedovalski festival. Letos je del njega postala tudi Poljanska dolina, točneje Dvorec Visoko.

Pripovedovalski festival je pravzaprav del kulturnovzgojnih in humanističnih programov Cankarjevega doma, ki na svojevrsten način staro in mlado popelje v svet ljudskih pravljic in pripovedi. Na pobudo programske vodje festivala Špele Frlic se je v Poljanski dolini, v prijetni senci kozolca poleg Dvorca Visoko, prvič odvil Pripovedovalski festival na Visokem. Tako smo predzadnjo nedeljo v juniju na Visokem gostili znane slovenske kulturnike in glasbenike, ki so popoldan otroke (in tudi njihove starše) začarali in hkrati nasmejali s popotovanjem med starimi slovenskimi ljudskimi pravljicami. Za devetimi gorami se je občinstvo sprehajalo prav z Anjo Štefan, za popestritev pa sta s številnimi glasbili in edinstveno glasbeno spremljavo poskrbela Boštjan Gombač in Janez Dovč. Zvečer sta občinstvo z ljudskimi zgodbami o angelih in hudičih začarala Tamara Avguštin in Janez Škof s predstavo Hudiči z angeli plešejo. Za večjo pristnost je z glasbeno spremljavo poskrbel Samo Kutin. Izjemno pozitiven odziv obiskovalcev je dokaz, da za poslušanje zgodb nismo nikoli prestari. 
Letošnji prvi Pripovedovalski festival na Visokem je presegel pričakovanja in zato se še bolj veselimo nadaljnjega ustvarjanja.

Jera Miklavčič