Priprava delovnih strojev pred obdelovalno sezono

25.3.2021

Čeprav delo s stroji na kmetijah poteka vse leto, pa se s pomladnimi meseci začnejo tudi prva opravila na polju, travniku, v sadovnjaku in v gozdu.

Da bi se izognili strojelomom in bili dobri gospodarji lastnemu strojnemu parku, nam je diplomirana inženirka strojništva Katja Buh podala nekaj napotkov, na kaj moramo biti pozorni pri rednem servisiranju strojev in naprav. Redno servisiranje nas lahko reši kasnejših težav, ko zaradi napake, ki bi jo lahko prej odpravili oziroma preprečili, pride do strojeloma. Strojelom nam povzroči precej večji finančni strošek in seveda tudi izpad delovnega stroja v času, ko je nujno potreben za nemoteno opravljanje kmetijske dejavnosti. Večina kmetijskih strojev – traktorskih priključkov – je čez zimo mirovala. Pred samim pregledom je treba stroj očistiti prahu, namazati gibljive dele, odpraviti strojne napake in obrabljive dele zamenjati z novimi. Večina okvar se zgodi zaradi pomanjkljivega ali nedoslednega mazanja mehanskih delov stroja. Zato priporočamo, da se pregledajo vsa mazalna mesta ležajev, reduktorjev in motorjev. Običajno so mazalna mesta jasno vidna in označena. Pomembno je, da preverimo nivo in stanje olja v reduktorjih, menjalnikih in motorjih. Preverimo ležaje. Ležaj ima določeno življenjsko dobo, ki se meri v delovnih urah. Ob pravilnem vzdrževanju bo ta doba daljša. Če pri delovanju zaznamo, da ležaj ne deluje pravilno – ropota, ima zračnost ali je obrabljen, ga je treba zamenjati z novim.

Pomemben člen stroja so verige, verižniki in ležaji. Velik del ohranjanja kakovosti verižnikov je v napetosti verige; če je veriga s časom postala raztegnjena, jo je priporočljivo zamenjati z novo. Posebno bodimo pozorni na to pri nakladalkah – balirkah in gnojnih trosilnikih. Pri strojih, ki imajo rezalne dele, kot so kosilnice, balirke in nakladalke, moramo preveriti ostrino rezil. Rezila – nože je možno brusiti, če je še dovolj brusne površine, sicer jih zamenjamo z novimi. Pri pregledu stroja, traktorja ali priključka moramo veliko pozornosti nameniti osovinam, ki so glavna povezava kolesa z motorjem. Lom osovine lahko povzroči hudo nesrečo. Stroj, traktor ali priključek se lahko prevrne, kar je v naših predvsem hribovitih kmetijah lahko zelo nevarno. Prav tako pa ne smemo pozabiti preveriti pnevmatik in zavornega sistema, ki so nasploh v hribovitih področjih pogosti krivec za nesreče.

Redno servisiranje nas lahko reši kasnejših težav, ko zaradi napake, ki bi jo lahko prej odpravili oziroma preprečili, pride do strojeloma.

Pregled in priprava stroja na novo obdelovalno sezono naj bo pomemben del delovnega procesa, saj nam lahko prihrani veliko časa s kasnejšimi popravili, zastoji dela in posledično tudi velikimi stroški.

Hermina Jelovčan