Prizadevanja za obnovo učne poti na Visokem

19.11.2020

V neposredni bližini Dvorca Visoko je bila leta 1995 urejena gozdna učna pot, ki zaradi posledic žledoloma v zadnjih letih ni več obiskana. S prizadevanjem za širitev ponudbe Dvorca Visoko so se v Zavodu Poljanska dolina med drugim odločili za obnovo gozdne učne poti.

Prijavili so projekt z naslovom Visoška naravna dediščina na Lokalno akcijsko skupino (LAS) Loškega pogorja, ki na Loškem izvaja izbor operacij CLLD (Community Led Local Development), financiranih iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). 

Poleg učne poti v načrtu tudi sadovnjak in zeliščni vrt
Kot je pojasnil vršilec dolžnosti direktorja Zavoda Tomaž Trobiš, v projektu sodeluje še pet partnerjev. V sklopu projekta je tako predvidena vzpostavitev gozdne učne poti, ki bo s pomočjo usposobljenih vodnikov ter uporabe novih tehnologij pri vodenju in interpretaciji predstavila pomen gozda za celotni ekosistem in prispevala k pozitivnim socioekonomskim in družbenim učinkom, ki jih daje tovrstno okolje, ter poznavanju tu živečih ptic. Poleg učne poti so v projektu predvideni še obnova starega sadovnjaka na posestvu Dvorca Visoko z zasaditvijo avtohtonih sadnih dreves, odstranjevanje invazivnih vrst, ki se razmnožujejo na področju Dvorca Visoko in vzpostavitev zeliščnega vrta (gartlca) v sklopu visoške domačije, ki bo dopolnil zgodovinsko podobo tukajšnje krajine. Na njem bodo pridelovali zelišča ter obiskovalcem ponudili več tematsko izobraževalnih delavnic o pomenu in uporabnosti zelišč, ki so jih nekoč za lastne potrebe uporabljali prebivalci dvorca. V sklopu projekta so na Visokem predvidene tudi klekljarske delavnice, na katerih bodo klekljarice iz Žirov in Poljanske doline predstavile način klekljanja z motivi gozda in zelišč. Izvedene bodo tudi razstave s predstavitvijo tematsko izdelanih čipk.

Zavod za gozdove prejel donacijo za učno pot
V želji po skrbnem ravnanju z gozdom in vzdrževanju gozdnih učnih poti sta moči združila Zavod za gozdove Slovenije, partner v projektu Visoška naravna dediščina, in Gorenjska banka. S pomočjo donacije v višini deset tisoč evrov, ki jo je banka izročila Zavodu za gozdove Slovenije, bosta razvila spletno aplikacijo, s katero bo raziskovanje gozdnih učnih poti po vsej Sloveniji še bolj informativno in enostavnejše. Del donacije bo namenjen tudi obnovi učne poti na Visokem, ki bo s tem postala zanimivejša, varnejša in pogosteje obiskana. Spletna aplikacija naj bi zaživela prihodnje leto, Gozdna učna pot Visoko pa bo, če bo projekt izbran, obnovljena in označena v prihodnji sezoni.
Gozdne učne poti predstavljajo ključno infrastrukturo za ozaveščanje o pomenu gozdov. V Sloveniji jih obstaja več kot 150, v okviru svojih dejavnosti pa Zavod za gozdove Slovenije v gozdove vsako leto popelje več kot 15 tisoč otrok in mladine. Kot je povedal Martin Umek, vodja Krajevne enote ZGS Kranj, je pri ozaveščanju pomembno predstaviti pravilen odnos obiskovalcev do gozda pa tudi njegovih lastnikov, k čemur pripomorejo učne poti. Vzgoja mladostnikov je po njegovem najboljša naložba v širše razumevanje pomena gozdov.

Jure Ferlan

Fotogalerija