Projekt v spodbudo še uporabnim e-napravam

28.5.2020

Družba ZEOS je pričela v začetku letošnjega leta skupaj s partnerjema, Zbornico komunalnih gospodarstev (sekcija Gospodarske zbornice Slovenije) in podjetjem za zbiranje in obdelavo odpadkov TSD, z izvajanjem projekta Life Spodbujamo e-krožno. Projekt s sloganom Še sem uporaben bo trajal vse do konca leta 2024.

Projekt, ki sta ga sofinancirala Ministrstvo za okolje in prostor RS ter Evropska komisija, se osredotoča na ozaveščanje potrošnikov in deležnikov v verigi upravljanja z e-napravami. S pomočjo izgradnje ustrezne mreže, terenskih aktivnosti ter zakonodajnih predlogov vpliva na spreminjanje navad pri ravnanju z električnimi in elektronskimi napravami. Iz ustaljenih navad nas preusmerja v krožne načine ravnanja in nam nudi praktične možnosti kroženja e-naprav. Prispeva k učinkovitejšemu izvajanju ključnih elementov krožnega gospodarstva – s spodbujanjem procesov servisiranja, ponovne uporabe, obnove, souporabe ter nakupa storitev ustvarja pogoje, kjer bodo materiali ostajali dalj časa v obtoku ter tako omogočali ohranjanje naravnih virov.
Preko inovativnih orodij, kot so potujoča popravljalnica, kotički za oddajo aparatov v ponovno uporabo, spletna platforma krožnega gospodarstva, soorganizacija garažnih razprodaj in izposojevalnic izdelkov ter vzpostavitev centrov priprave aparatov na ponovno uporabo, se bo čim večji del e-odpadkov preusmerilo iz odlagališč in reciklažnih centrov.

V nekaterih zbirnih centrih prostor za oddajo še delujoče e-opreme
Kot poudarjajo, v Sloveniji ni trajnega enotnega sistema oddaje še uporabne e-opreme. Prav tako ni sistema priprave za ponovno uporabo e-opreme, saj ni enotnih navodil, ki opredeljujejo, katera oprema je še uporabna za pripravo na ponovno uporabo in kako je z njo potrebno ravnati. Delujoča e-oprema tako največkrat pristane med sicer pravilno oddane in ločene e-odpadke, ker pa ni ustrezno zaščitena, prihaja do mehanskih poškodb in poškodb zaradi vpliva vremena, kar onemogoča nadaljnje postopke in njeno ponovno uporabo.
Na 60 lokacijah po Sloveniji v zbirnih centrih postavljajo kotičke za oddajo delujoče e-opreme, večina kot ločen prostor z enotnimi označbami in navodili ali pa kot manjši premični zabojnik.
Organizatorji projekta so v njegovi začetni, pripravljalni fazi. V maju so zagnali projektno stran z naslovom krozno.zeos.si, na kateri lahko vsak najde osnovne informacije o projektu in načrtih za aktivnosti v prihodnjih letih ter nekaj zanimivih povezav z vsebino o krožnem gospodarstvu.

P. N.