Protipoplavna ureditev Poljan

24.9.2019

Pogodba podpisana, z deli pričenjajo v oktobru

11. septembra so v Šubičevi hiši župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, direktor Direkcije za vode Tomaž Prohinar in direktor izbranega izvajalca del Gorenjske gradbene družbe Stanislav Remic podpisali pogodbo za pričetek protipoplavnih del v Poljanah, ki naj bi bila zaključena v dobrih dveh letih.

Gorenjska gradbena družba Kranj je posredovala najnižjo ponudbo, in sicer 2.919.010,71 evrov z DDV. Tri četrtine vrednosti investicije prispeva Direkcija RS za vode, razliko pa bo zagotovila občina, ki je v letu 2017 z lastnimi sredstvi že izvedla izgradnjo poplavno varnejšega mostu na lokalni cesti čez Ločivnico pri gostilni Videm. »Mislim, da je bil to tudi pravi signal ministrstvu, da mislimo resno,« je povedal župan Milan Čadež.

Po poplavah v oktobru 2014 je občina naročila Hidrološko-hidravlično študijo Poljanske Sore na odseku mimo Poljan z ureditvijo sotočja in struge Ločivnice, v decembru pa nabor ukrepov predstavila ministrici za okolje in prostor (MOP), ki je predlagala umestitev investicije v Sklad za vode. V letu 2015 so na občini pričeli z izdelavo projektne dokumentacije, izdelali in potrdili so projekt vodnogospodarskih ukrepov za izboljšanje poplavne varnosti, v začetku leta 2016 pa še projekt za novo ureditev prometnic na območju posega. Na podlagi projektne dokumentacije so izdelali investicijsko dokumentacijo. 12. aprila 2017 je občina v Šubičevi hiši podpisala sporazum o sofinanciranju projekta, v juniju 2017 pa izdelala drugo fazo investicijske dokumentacije (predinvesticijska zasnova projekta – PIZ), ki jo je Sklad za vode pri MOP potrdil 30. avgusta lani. Slab mesec kasneje so na občini prejeli gradbeno dovoljenje za izvedbo protipoplavnih ureditev, junija letos pa še gradbeno dovoljenje za gradnjo mostu.

Predvideni ukrepi
- Regulacija s premestitvijo struge Sore v njen prvotni tok in ureditev sotočja s Hotoveljščico (tu se bo ob gradnji južna brežina uredila tako, da bo možno urediti letno kopališče);
- znižanje in razširitev poplavne ravnice za kontroliran razliv in preprečitev zajezitve odtekanja poplavnih voda (na področju cerkve Sv. Martina bodo zgradili poplavni nasip);
- poglobitev in delna razširitev struge pritoka Ločivnice z ureditvijo tangencialnega sotočja in iztoka v Poljansko Soro, ki bo preprečeval poplavljanje Sore, kadar je ta višja;
- izgradnja dveh novih nadomestnih mostov čez Ločivnico v vaškem jedru Poljan;
- ureditev poplavno varnejšega, pretočnejšega in širšega mosta čez Soro;
- premestitev transformatorja, ker se cesta iz Hotovlje premika v južno smer;
- zgraditev nove cestne povezave do cerkve (obstoječa cesta ob brežini bo urejena v pešpot).

Namesto križišča krožišče
Občina je v vmesnem času pridobila tudi projektno dokumentacijo za izvedbo novega krožišča na mestu sedanjega semaforiziranega križišča. Septembra lani so vložili v potrditev še zadnjo, tretjo fazo investicijske dokumentacije (elaborat IP – investicijski program), ki sta jo ministrstvo in direkcija potrdila februarja letos. Občina je v vmesnem času pripravila še celotno razpisno dokumentacijo za objavo javnega naročila in ga 13. maja tudi objavila. V vmesnem času so potekala še potrebna usklajevanja.
Dela naj bi bila zaključena v dobrih dveh letih. Med gradnjo se bo potrebno prilagajati tudi nekajmesečni prepovedi posegov v vodotok zaradi zahteve Zavoda za ribištvo in Agencije za varstvo narave RS, saj je vodotok Poljanske Sore na območju posegov pod varstvom Nature 2000.
V navedena dela še niso vključeni stroški prestavitve električne napeljave in transformatorja pri mostu čez Soro, ki ga financira Elektro Ljubljana in ločeno pridobiva gradbeno dovoljenje za prestavitev električne infrastrukture.

Direktor Direkcije za vode Tomaž Prohinar je ob tej priložnosti povedal, da je sodelovanje z občino že vseskozi dobro in da bi lahko bila občina dober zgled za izvedbo podobnih projektov drugod po državi. Stanislav Remic iz Gorenjske gradbene družbe pa dodal, da je prepričan, da bodo upravičili zaupanje in čez dve leti uspešno zaključili projekt. »Krajane prosim za strpnost, obljubljam uvidevnost, da bo gradnja sprejemljiva za vse.«

Kristina Zajc Božič in D. P.