Prvi od treh dobrih mož že obiskal otroke

24.12.2019

Miklavž je v začetku decembra obdaril otroke po vseh krajevnih skupnostih v občini.

Krajevna skupnost (KS) Poljane je 5. decembra pripravila program in obdarovanje ob prihodu svetega Miklavža. Kot je povedal tajnik Anton Debeljak, so pripravili 400 daril, s katerimi je sveti Miklavž s pomočniki obdaril poljanske otroke. Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane je ob tej priložnosti pripravilo gledališko igro z naslovom Zgodba o Miklavžu, zaigrali pa so jo poljanski animatorji. Za organizacijo in izvedbo dogodka so tako kot do sedaj poskrbeli člani kulturnega društva in KS Poljane. Dvorana Kulturnega doma Poljane je bila tako skoraj premajhna za vse otroke, ki so prišli pogledat Miklavža.

Sveti Miklavž je na predvečer svojega godu obiskal in razveselil tudi otroke v KS Javorje. Otroci in njihovi starši so ga s pesmijo pričakali v farni cerkvi Sv. Tilna, kjer je s pomočjo TD Stari vrh in prostovoljcev obdaril kar 122 otrok.

Na Trebiji so ga pričakali s pesmijo
V dvorani gasilskega doma na Trebiji se je na predvečer Miklavževega godu zbralo 66 otrok od 2. do 8. leta starosti s Fužin, Kladij, Trebije, iz Podgore, Hobovš in Stare Oselice. Skupaj z Brigito Klemenčič in Tanjo Štibelj so otroci in starši prepevali otroške pesmice ter na oder priklicali Miklavža. Ta je po obdarovanju v dvorani v spremstvu angelov in parkeljnov nekatere otroke obiskal in obdaril tudi na domu. Darila za otroke je finančno krila KS Trebija.

Več kot sto daril za otroke na Hotavljah, nekaj manj na Sovodnju
124 otrok od 1. do 10. leta s Hotavelj in iz okoliških vasi je Miklavž obiskal v Zadružnem domu na Hotavljah. Preden so otroci prejeli darila, ki so tudi letos vsebovala knjigo, primerno letom, so si ogledali igrico z naslovom Živali praznujejo veseli december. Finančna sredstva za darila je prispevala KS Gorenja vas, izvedbo igre pa je krilo Turistično društvo Slajka Hotavlje.
Vsa pisma, ki so jih letos pisali Miklavžu, so otroci napolnili s svojimi željami in obljubami tudi na Sovodnju z okolici. V popoldnevu pred nočnim pohodom se je Miklavž s spremstvom parkeljnov in angelčka ustavil v kulturni dvorani. Pripotoval je s konjsko vprego. Učenci dramske skupine in Orffovega krožka PŠ Sovodenj so doživeto odigrali Mojco Pokrajculjo, plesalci pa zaplesali. Pri finančnem kritju, pripravi daril in organizaciji dogodka so mu pomagali občina, krajevna skupnost, sponzorji, učenci z mentoricami in člani kulturnega društva.
Miklavž ni pozabil niti na otroke iz Leskovice in okoliških vasi, ki so se zbrali v leskovški dvorani. Pred njegovim prihodom so si ogledali risanko o življenju in delu sv. Nikolaja, nato pa je bilo obdarjenih 34 otrok od 1. do 10. leta starosti. Finančna sredstva za darila sta prispevala KS Gorenja vas in Gostilna Metka, župnik Jože Dolenc pa je prispeval pobarvanke in knjige z versko vsebino.

V Gorenji vasi ga je pričakala polna dvorana otrok
Zbrane v dvorani Sokolskega doma v Gorenji vasi so navdušili igralci TD Žirovski Vrh z igrico Živali praznujejo veseli december, ki jo je napisala Lucija Kavčič. Govori o tem, da so tudi živali v gozdu želele praznovati veseli december. Izberejo si najlepšo smrečico in jo želijo okrasiti. Med tem ko iščejo okraske po gozdu, mimo prideta oče in sin, ki ravno tisto smrečico posekata. Sledi žalost, jeza in razočaranje živali. Odločijo se poiskati krivca za krajo njihove smrečice. Ko najdejo hišo in smrečico, se z domačimi dogovorijo za premirje in da bodo praznovali skupaj. Konec dober, vse dobro. Po predstavi so otroci poklicali svetega Miklavža, ki je v spremstvu angelčkov in parkeljnov razdelil 235 daril otrokom, starim od enega do vključno desetega leta iz Gorenje vasi, Dolenje in Gorenje Dobrave, Dobravšc, Todraža, Bačen ter Žirovskega Vrha Sv. Urbana in Antona. Pri nakupu daril so mu pomagali KS Gorenja vas in Občina Gorenja vas - Poljane.
Isto igrico so si ogledali tudi otroci iz Lučin, ki jih je dobri mož obiskal v soboto, 7. decembra, v polni dvorani tamkajšnjega kulturnega doma. Miklavž je s svojim spremstvom med 55 otrok iz KS Lučine razdelil lepa darila.

Na Žirovskem vrhu obdaril 40 otrok
Tudi člani TD Žirovski Vrh vsako leto medse povabijo svetega Miklavža, ki obdari otroke njihovih članov. Letos je tako obdaril 40 otrok in jih ob tem opozoril na pridno in vestno učenje, na ubogljivost ter jim zaželel veliko lepih trenutkov v družini. Pri izbiri daril so pomagali s sredstvi iz društvene blagajne. Tudi tu so Miklavžev prihod pospremili z igrico Živali praznujejo veseli december. Kot je povedala Lucija Kavčič iz TD Žirovski Vrh, je Miklavževanje vedno prisrčno in ga izkoristijo za druženje in klepet.

Milka Burnik, Maja Čadež, Tina Dolenc, Lidija Razložnik, K. Z. B.