Prvi pohod po karanteni

23.7.2020

Po daljšem premoru, ko je zaradi epidemije covida-19 odpadel spomladanski Pohod s pesmijo, so se na praznični dan, 25. junija, v Javorjah pohodniki ponovno zbrali in se v malce bolj kislem vremenu podali na pohod Javorje–Žetina–Javorje.

Četudi vreme pohodnikom ni bilo naklonjeno, se jih je na zbirnem mestu pri gostilni Blegoš v Javorjah zbralo točno dvajset. S pelerinami in dežniki so se odpravili na lepo in malce manj znano pot. Najprej so odšli do farne cerkve svetega Tilna v Javorjah, kjer jih je pozdravil predsednik TD Stari vrh Tomaž Ažbe in jih pospremil na pot. Sledil je obisk rojstne hiše slikarja Antona Ažbeta in ogled spominske sobe, kjer je o znanem slikarju nekaj besed povedala Katarina Ažbe Peternelj.

Pohod se je nadaljeval z malce daljšim vzponom na Malenski vrh do cerkve Marijinega vnebovzetja, kjer je bil krajši postanek. Od tu so se pohodniki najprej spustili v Dolenjo Žetino in skozi vas odšli naprej v Gorenjo Žetino do kmetije odprtih vrat Andrejon, kjer jih je čakala odlična domača malica. Po daljšem postanku in nakupu nekaterih domačih izdelkov, ki jih kmetija Andrejon ponuja, kot so domači kruh iz krušne peči, več vrst sira, zaseka in suhe klobase, so se nato mimo slapu Rancka vrnili nazaj v Javorje. V gostilni Blegoš se je pohod zaključil.

Četudi vreme pohodnikom ni bilo naklonjeno, je tudi ta pohod minil v prijetnem vzdušju, dobri volji in zadovoljstvu vseh navzočih. V turističnem društvu Stari vrh pa že pripravljajo nove pohode in vas vabijo, da skupaj z njimi odkrivate lepe in skrite poti pod Starim vrhom.

Hermina Jelovčan