Raje imamo bližino kot oddaljenost

19.11.2020

Upanje, da bo šolsko leto potekalo brez pretresov in motenj, je usahnilo. Spet smo se znašli v stanju, ko je bližina odsvetovana, ko pogrešamo žive stike s prijatelji, večina otrok tudi s sošolci, mnogi tudi z učitelji.

Ukrepi, ki krojijo naš, tudi šolski vsakdan, so potrebni in nujni. Verjetno se prav vsak od nas sooča z negotovostjo, ki poraja vrtinec pomislekov, dvomov in vprašanj. In tudi bojazen, da se oddaljujemo. A tudi to bomo premagali! V šoli smo brez zapletov preživeli september in prvo polovico oktobra, potem pa so učenci od šestega do devetega razreda spet prešli na delo od doma, učenci od prvega do petega razreda pa so še vedno imeli pouk v šoli. Kljub spremenljivim okoliščinam sta prva dva meseca šolskega leta prinesla kar nekaj lepih doživetij.
Peti oktober, svetovni dan učiteljev, je učencem sedmega razreda ponudil drugačno uro angleščine. Štirje učenci so se namreč preizkusili v vlogi učitelja. Po kratkem uvodu o pridevnikih je učiteljica postala ena izmed učenk, uro pa so nadaljevali trije "učitelji", ki so se tokrat znašli na drugi strani šolskih miz. Ob koncu so ugotovili, da so bile obrnjene vloge sicer zabavne, obenem pa ni bilo niti približno lahko, saj so se težko spopadali s klepetanjem in drugimi motnjami pouka.

Odgovor je pogovor
Geslo letošnjega Tedna otroka Odgovor je pogovor so v prvem triletju vzeli zares. S pogovori in igro so začeli v razredu, nadaljevali pa v naravi. V četrtih in petih razredih so pripravili razredno pošto. Oblikovali so poštne nabiralnike in se naučili, kako se piše pismo. Pisali so skritim prijateljem, kasneje so si prek razredne pošte pošiljali sporočila. Razredna pošta se je učencem priljubila, zato jo še nadaljujejo.

V hribe
Ker so se zdravstvene razmere od začetka oktobra v Sloveniji naglo slabšale, so posamezne skupine naših planincev izkoristile lepo vreme in se podale na tri bližnje pohodniške točke. Najdlje so jo mahnili najstarejši planinci. Njihov končni cilj je bil Tošč – vrh v Polhograjskem hribovju. Takole je pohod povzela Ivana Pisk iz 7. a:
"Naš izlet se je začel, ko smo se vsi zbrali v Poljanah na avtobusni postaji. Z avtobusom smo se peljali do Škofje Loke. Od tam smo odšli proti Sv. Andreju. Na poti je bilo zelo veliko kostanja, ki smo ga tudi nabirali. Kmalu smo prišli k Sv. Andreju, kjer smo se okrepčali s sendvičem. Od tam smo pot nadaljevali proti Sv. Ožboltu. Ko smo prišli tja, smo občudovali čudovit razgled. Odpočili smo se in pot nadaljevali proti Selu nad Polhovim Gradcem. Na poti do tja je nekaj deklet malo zašlo, ampak smo se kmalu spet našli. Nato smo odšli še na zadnji vzpon proti Tošču. Tam smo malo pojedli in se odpočili. Potem smo odšli nazaj do vasi, kjer nas je pobral kombi."
Mlajši planinci iz Poljan in Javorij so se tokrat zaradi nevarnosti okužb razdelili v drugačne skupine, kot so jih vajeni – mentorici sta tako lahko poskrbeli, da se otroci med seboj niso mešali. Ena skupina se je iz Javorij odpravila proti Muravam in naprej v smeri Mladega vrha, od koder so se odcepili v smeri Žetine in naprej proti Gori. Med potjo so videli različne zanimivosti in nabrali tudi nekaj gob. Na Gori, ki je bila njihov cilj, jih je sonce grelo ves čas malice in "aktivnega počitka". Sestopili so v smeri Dolenčic, po čudoviti stezi, ki se je del poti vila ob sproščujočem zvoku potoka. Druga skupina je izpred poljanske šole krenila proti Dobenski Ameriki ter naprej po gozdnih stezah in kolovozih proti Gorenjemu Brdu in Slemenom. Vračali so se po drugi poti – čez Sv. Križ do Dobja in Poljan. Pred šolo so čakali starši, ki so otroke, bogatejše za še eno lepo izkušnjo, odpeljali domov.

Razstava ob tednu umetnosti
Da ne bi pozabili na umetnost in na to, kako pomembna je, smo ob tednu umetnosti od petega do devetega oktobra v šolskih prostorih pripravili razstavo del, nastalih v tem letu. Srednji hodnik krasijo grafike dreves in slike, nastale ob razmišljanju o tem, kaj lahko storimo za mir … Na zgornjem hodniku pa so dela učencev četrtega in petega razreda. Poleg razstave smo v popoldanskem času slikali Škofjo Loko. Stiska s prostorom, ki jo na naši šoli trenutno zaradi gradnje in hkrati tudi zaradi protikoronskih ukrepov zelo občutimo, nas je stisnila v delavnico tehnike, a je bilo vzdušje v njej prav prijetno.

Plakat miru
Tudi v letošnjem šolskem letu smo se udeležili mednarodnega projekta Plakat miru, ki ga vodijo Lions klubi po vsem svetu. Veseli smo, da nam je uspelo izdelati lepe in zgovorne plakate o tem, kako lahko prispevamo k miru. Komisija je izbrala pet plakatov – iz vsake šole po enega. Od likovnih izdelkov, ki so nastali na naši šoli, je komisijo najbolj prepričalo prav posebno delo devetošolke Lejle Vite Rihtaršič.

Bernarda Pintar