Razigrani uživali vsak dan

21.10.2021

Sporočilo letošnjega Tedna otroka je bilo: "Razigran uživaj dan!" – vsak dan, ob prazniku športa, z društvom Junaki 3. nadstropja in povsod drugod.

Učenke in učenci že dobro vedo, da je 23. september dan slovenskega športa, ki je od lanskega leta tudi državni praznik. Prav na ta dan je bil za šesti in sedmi razred športni dan malo drugačen, še bolj sproščen in pester pa tudi malo tekmovalen. Posamezne skupine so izmenjaje izvajale različne športne dejavnosti – prva skupina je tekla na Visoko in nazaj, druga je tekla orientacijski tek v okolici šole in tretja je igrala ekipno igro na igrišču. Za konec pa še tekmovanje v štafetah. Vsi skupaj so pretekli več kot šeststo kilometrov!

Dan slovenskega športa so zaznamovali tudi učenke in učenci prvega triletja. Na najbolj množičnem teku otrok v Sloveniji Začni mlad, tekmuj pošteno so bili izzivu kos tako poljanski kot javorski otroci – z lahkoto in z veliko zagnanostjo so pretekli dvesto metrov.

Športna tekmovanja
Na državnem tekmovanju v gorskem teku pod Smledniškim gradom se je med mlajšimi dekleti najbolj izkazala Veronika Pisk, ki je osvojila šesto mesto, v najštevilnejši kategoriji mlajših dečkov je odlično tretje mesto osvojil Krištof Pisk, takoj za njim pa se je uvrstil Martin Pisk. Med starejšimi dečki je tretje mesto osvojil Dominik Pisk. Med deseterico sta se uvrstila še Tadej Kisovec in Nikola Treven. Fantje so za nameček dosegli še ekipno prvo mesto. Naši športniki so se udeležili še enega državnega prvenstva v orientacijskem teku za osnovne in srednje šole v Črnučah. V naši kategoriji C (dečki in deklice osmega in devetega razreda) je bilo največ sodelujočih. Med fanti jih je bilo na startu 59, pri dekletih pa 42. Učenke in učenci naše šole so bili odlični. Spet so posegli po kolajni – tretje mesto je dosegel Dominik Pisk, David Križnar je bil deveti, Miha Dolenc je zasedel 19. mesto, Timotej Kos pa 21. Med dekleti je bila najboljša Lučka Ficko, ki je zasedla 19. mesto, Brina Frlan je bila takoj za njo na 20. mestu, Iris Zver pa se je uvrstila na 22. mesto.
Sezono so začeli tudi planinci. Javorski so se odpravili na pohod Med gorami, poljanski planinci od tretjega do petega razreda na Gabrško goro, mlajša skupina pa v Vinharje.

Zlati september za junake tretjega nadstropja
September je bil v znamenju zlate barve, barve junakov 3. nadstropja. To so otroci in mladostniki, ki so preboleli ali prebolevajo raka. Njim, njihovim družinam, prostovoljcem in zdravnikom, ki so res junaki z veliko začetnico, smo se letos poklonili tudi mi. Konec septembra smo izpeljali dobrodelni tek Koraki z Junaki. Uspelo nam je z učenci prostovoljci z velikim srcem, z družinami, ki so si vzele čas, s posamezniki, učitelji in vodstvom, ki so pokazali solidarnost in sočutnost do junakov 3. nadstropja. Tek so spremljale table z desetimi dejstvi o otroškem raku. Vzpostavili smo izobraževalni kotiček – pano, na katerem je bilo mnogo informacij, ki so nas marsičesa naučile. Da table z desetimi dejstvi o otroškem raku ne bi bile uporabljene samo na teku, smo jih postavili ob poti do šole in tako še koga seznanili z otroškim rakom. 
Zelo nas veseli, da je v okviru zlatega septembra odlično uspela zbiralna akcija Hrana po okusu otrok, v kateri smo zbirali priboljške za junake. Z njimi smo napolnili sedem velikih škatel in jim dodali dve pismi, polni lepih želja.

Teden otroka
V tednu otroka so učenke šolske skupnosti otrokom iz vrtca, prvega in drugega razreda popestrile dneve z igrami, ki so jih pripravile zanje. Prve skupine malčkov so preživele urice v gibanju in ob ritmu glasbil pod budnim očesom učenk vzgojiteljic. Takole je druženje malčkov in učenk komentirala vzgojiteljica Tina: "Dekleta so zadevo izpeljala odlično. Otroci so jim sledili in se hitro prepustili njihovim rokam. Bila so sproščena, prijazna, razigrana in znala so spodbuditi otroke k dejavnosti. Hvala za povabilo in upamo, da bomo letos deležni še kakšne gibalne urice z učenci."

Bernarda Pintar

Fotogalerija