Rekorder Poljanske doline

21.4.2022

Smučarski skakalec Marcel Stržinar je v Planici poletel 229,5 metra. Za njim je uspešna sezona, v kateri je na mladinskem svetovnem prvenstvu z mešano ekipo osvojil srebrno medaljo.

Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške se je končala s poleti v Planici. V vlogi predskakalca je tam nastopil Marcel Stržinar iz Poljan, natančneje iz Dobenske Amerike, član SSK Norica Žiri. Že na preizkusu Letalnice bratov Gorišek je poletel 229,5 metra.

"Super, vrhunsko. Vesel sem, da lahko tudi letos opravljam nalogo predskakalca. Upam, da bom prihodnje leto lahko v vlogi skakalca in tekmoval. Če dosežem dolge daljave, je to sploh odlično. Postavil sem več rekordov: osebnega, klubskega in poljanskega," je bil zadovoljen Marcel Stržinar. Daleč ga je neslo že lani, ko je prav tako na preizkusu letalnice z 225,5 metra izenačil poljanski in klubski rekord Tomaža Nagliča, ki je leta 2019 končal kariero skakalca. "Tomaža sem že podražil, da mora začeti nazaj trenirati," je nasmejan pojasnjeval v dolini pod Poncami in nadaljeval, da mu rekordna znamka veliko pomeni. "Vem, da so vsi ponosni, da imamo rekord v rokah Poljanci."

Planica je bila zanj pika na i uspešne sezone, v kateri se je izkazal na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Zakopanah na Poljskem. Bil je član srebrne mešane ekipe, v kateri so bili poleg njega še Nika Prevc, Taja Bodlaj in Maksim Bartolj. "Medalja mi veliko pomeni, je moj največji dosežek v dosedanji športni karieri. Tudi med posamezniki sem osvojil zelo dobro 8. mesto, z moško ekipo smo bili četrti. V zimski sezoni sem tekmoval v Alpskem in FIS pokalu. Z napredkom sem zadovoljen. Všeč mi je, da počasi stopnjujem nivo skokov. Sezoni lahko dam veliko kljukico. Sedaj bo nekaj počitka, potem pa treniramo s polno paro naprej," je dejal 20-letni skakalec.

Skakalno kariero je začel pisati leta 2008. "Začelo se je z akcijo Skoči z nami. Spomnim se, da sem takrat treniral alpsko smučanje. Z letakom sem prišel domov do mami in ji rekel, da hočem skakati. Na začetku ni bila za, je rekla, da me samo pelje, da pa ne bom skakalec. Skočil sem, zmagal na šolskem državnem prvenstvu in takrat sem se zaljubil v smučarske skoke. Videl sem, da imam talent," se je spomnil začetkov. Njegovi cilji so bili vedno višji. In kakšni so za naprej? "V prihodnji sezoni biti član B-reprezentance, se uvrščati na mednarodne tekme in tam pokazati dobre skoke, predvsem pa je cilj uživati v skokih. To mi je najbolj pomembno," je odgovoril. Ima več vzornikov. Iz slovenske reprezentance sta to Žiga Jelar in Peter Prevc, od tujcev pa Avstrijec Stefan Kraft.

Sezona 2021/2022 je bila za Marcela Stržinarja najuspešnejaša doslej. Na mladinskem svetovnem prvenstvu je z mešano ekipo osvojil srebrno medaljo, s sotekmovalci so bili na ekipni tekmi četrti, posamično pa je bil osmi. V Planici je poletel 229,5 metra.

Marcel Stržinar je eden izmed tistih športnikov, ki uspešno usklajuje šport in šolo. Je študent fizioterapije. "Šola mi je prav tako pomembna kot skoki," je zaključil.

Maja Bertoncelj, foto: Gorazd Kavčič