Reševalna vaja rudarskih reševalnih enot Slovenije

28.10.2019

Pohvaljeni za dobro načrtovanje in izvedbo vaje

4. oktobra je na območju podjetja Marmor Hotavlje potekala skupna reševalna vaja rudarskih reševalnih enot Slovenije v organizaciji podjetja Marmor Hotavlje in koordinacijskega odbora Slovenskih rudniških reševalnih enot. Vaja je bila preizkus usposobljenosti rudniških reševalnih enot in sodelovanja z lokalnimi reševalnimi enotami, delujočimi na območju občine v sistemu zaščite in reševanja.

»Z vajo smo preverili časovno odzivnost rudniške reševalne enote iz Velenja, ki je bila za namen vaje na Hotavlje pripeljana v 20 minutah s helikopterjem Slovenske vojske,« je pojasnil Boštjan Reberšek. Na vaji so sodelovala tudi prostovoljna gasilska društva Hotavlje, Gorenja vas in Trebija ter Jamarsko društvo Gorenja vas. V podzemnem kopu kamnoloma je reševanje dovoljeno samo rudniškim reševalnim enotam. Gasilcem praviloma vstop vanj ni dovoljen. Na zunanjem območju kamnoloma in podjetja pa reševanje lahko poteka z enotami zaščite in reševanja. Tako so bile točke reševanja in gašenja za gasilske enote in jamarje pripravljene v proizvodnih objektih podjetja in zunanjem delu kamnoloma.

Odlično sodelovanje med rudniškimi in ostalimi enotami
»Vajo smo skušali pripraviti čim bolj realno. Vsi ponesrečenci so bili za svojo vlogo ustrezno in zelo realno zamaskirani, kar so potrdili tudi nadzorniki vaje. Vajo je poleg ostalih inšpektorjev nadzirala glavna inšpektorica za energetiko in rudarstvo Suzana Macolič. Nadzorniki so nas pohvalili za dobro načrtovanje in izvedbo vaje. Največje zadovoljstvo za vse reševalne ekipe in načrtovalce pa je bil nedvomno aplavz po končani vaji,« je povedal Boštjan Reberšek, zadolžen za požarno varnost in evakuacijo v podjetju Marmor Hotavlje, ki je skupaj z Jožetom Jesenkom, tehničnim vodjem kamnoloma, načrtoval in vodil vajo. »Vaja je bila zelo dobro pripravljena in tudi izvedena. Se pa zgodi tudi kakšna napaka, a je ravno to namen, da se lahko izpilijo podrobnosti. Sodelovanje med rudniškimi in ostalimi reševalnimi enotami je bilo odlično.«

Lidija Razložnik