Romanu Kokalju odlikovanje gasilske zveze

21.10.2021

Roman Kokalj, poveljnik občinskega gasilskega poveljstva, je ob petdesetletnici aktivnega gasilskega udejstvovanja prejel odlikovanje za posebne zasluge Gasilske zveze Slovenije.

Romana Kokalja so predlagali v domačem gasilskem društvu na Trebiji, v katerega se je včlanil že leta 1971, od leta 1978 dalje pa je v njem tudi član operativne enote. Med letoma 1981 in 1988, ko je živel v Žireh, je bil član PGD Žiri in je pridobil čina nižji gasilski častnik in gasilski častnik. Leta 1988 se je preselil nazaj na Trebijo, kjer je leta 1998 opravil tečaj za višjega gasilskega častnika in z leti napredoval v čin višjega gasilskega častnika II. stopnje. Opravljene ima različne gasilske specialnosti: je predavatelj, ki že vrsto let prenaša znanje na mlajše gasilke in gasilce, pa tudi sodnik gasilskošportnih disciplin, ki sodi na več tekmovanjih na različnih ravneh, od občinskih do regijskih in državnih. V pol stoletja, kar je pripaden gasilstvu, je opravljal vrsto operativnih in organizacijskih funkcij v domačem društvu. Leta 1995 je postal podpoveljnik, leta 2000 pa še poveljnik občinskega gasilskega poveljstva. Močno je vpet v delovanje Gasilske zveze Škofja Loka, v kateri je bil med letoma 2003 in 2013 podpoveljnik, od leta 2013 pa opravlja funkcijo namestnika poveljnika. Za svoje delo je doslej prejel številna gasilska priznanja in odlikovanja, med drugim plakete, kipec svetega Florijana, znački za štirideset let delovanja v gasilski organizaciji in operativi. "Vsa leta se trudi in aktivno deluje na vseh področjih, predvsem pa krepi miselnost članov društva in je v veliko pomoč in podporo pri izpeljavi tako manjših kot večjih projektov v društvu," so prepričani trebijski gasilci. Sodeloval je pri nakupih različnih gasilskih vozil ter bil prisoten pri različnih delovnih akcijah v okviru društva: izgradnji prizidka, obnovi gasilskega doma in drugod. Vodil je številne intervencije na območju PGD Trebija, na ravni občinskega gasilskega poveljstva Občine Gorenja vas - Poljane in tudi na območju Gasilske zveze Škofja Loka. Med največje izzive šteje večkratne hude poplave in žledolom. 

Odlikovanje se podeljuje članom gasilske organizacije in organizacijam za posebej uspešno delo pri krepitvi gasilske organizacije ter za izredno delo na področju drugih gasilskih nalog v preventivi, operativi, vzgoji in usposabljanju, delu z mladimi oziroma za druge uspešno opravljene naloge v gasilskih organizacijah, ki prispevajo k uspešnejšemu razvoju in napredku gasilstva v državi.

Priznanja ni pričakoval, se je pa ob prejemu ozrl na delo, ki je bilo opravljeno. "Ponosen sem na prejeto priznanje. Vesel in zadovoljen sem z opravljenim delom predvsem občinskega gasilskega poveljstva ter tudi pomoči namestnika Cirila Aliča, ki ima enak čin kot jaz in s katerim odlično sodelujeva. V tem času smo vsa občinska gasilska društva opremili z novimi modernimi gasilskimi vozili in sodobno opremo, seveda ob velikem razumevanju in podpori župana. Pripravlja se pravilnik o nabavi vozil ter osebne in skupne zaščitne opreme. V naslednjem mandatnem obdobju se poveljniku ne bo treba toliko ukvarjati z denarnimi sredstvi, ampak se bo res lahko posvetil operativi," je na opravljeno delo ponosen Kokalj, ki udejstvovanje v gasilskih vrstah že vseh petdeset let jemlje kot poslanstvo. "To odgovornost sem sprejel in gasilstvo je že vsa leta moja druga služba," pove.

Damjana Peternelj