Salamijada tokrat v Poljanah

26.6.2020

Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline vsako leto organizira tradicionalno Salamijado na Visokem konec meseca aprila. Letošnjo, že šesto po vrsti, so morali zaradi izbruha epidemije covida-19 prestaviti na poznejši datum in drugo lokacijo.

Salamijado so tako letos izvedli v začetku junija v poljanski gostilni Na Vidmu v omejenem obsegu. Vzorce salam so sprejemali 3. junija, prejeli pa so jih 19, kar je občutno manj kot pretekla leta. Posebne razmere so se poznale tudi pri manjši udeležbi obiskovalcev, zato letos ti niso ocenjevali salam, pač pa samo šestčlanska strokovna komisija. Po njihovem izboru je prvo mesto slavil Ciril Gantar iz Dol nad Idrijo, na drugo mesto so se s svojo salamo uvrstili Poljanski salamarji, na tretje mesto Tomaž Žežko iz Hotovlje, na četrto pa Žiga Gantar iz Žirovskega Vrha sv. Urbana. Vsi štirje so se uvrstili na Slovensko salamiado v Novem mestu, ki je potekala v petek, 19. junija. Kriteriji za strokovno oceno na Salamijadi po pravilniku so okus, prerez, vonj in zunanji videz salame. Na oceno se sprejmejo vse salame, ki so dozorele v postopku naravnega sušenja do stopnje, da je možno uživanje brez predhodne termične obdelave – kuhanja ali pečenja. Udeleženec mora za oceno primerka dostaviti salamo, dolgo najmanj trideset centimetrov in premera od 4,5 do 6 centimetrov. Posebnost letošnje Salamijade je bila salama velikanka. Tisti, ki se je najbolj približal pravi številki (2446 gramov), jo je dobil za nagrado. Ta sreča se je nasmehnila Vidu Vrečku z Jame pri Mavčičah.

Jure Ferlan