Samo čakamo, kdaj lahko privremo nazaj na plano

25.3.2021

V KUD Sovodenj v koronskem času ne mirujejo. Od novega leta dalje so z društvom Laufarija Cerkno v krajših posnetkih na spletu prikazali pustni običaj, ki ga laufarji letos niso mogli izvesti v živo. V manjših skupinah se ukvarjajo z več različnimi projekti.

"Leto 2020 se je za nas začelo odlično, predstavi Kravatarji in Veselica sta bili dobro sprejeti, žal pa je karantena prekinila niz gostovanj. Kljub najmanj šestim odpovedanim uprizoritvam predstav si jih je ogledalo več kot 1500 gledalcev," zadovoljno gleda na začetek lanskega leta Benjamin Jeram iz KUD Sovodenj. Predstavo Veselica so avgusta ob upoštevanju vseh ukrepov še enkrat uprizorili na prostem v Novi Oselici. Ker je bila septembra epidemiološka slika dokaj dobra, so začeli ustvarjati dve novi avtorski predstavi, ki bi ju, če bi razmere dopuščale, januarja letos zagotovo postavili na oder, a žal so morali vaje prekiniti.

"Decembra smo Miklavžu pomagali posneti video, s katerim je dosegel otroke in ima že več kot 250 tisoč ogledov, z našo pomočjo pa je tudi razdelil darila po vsej krajevni skupnosti," pojasnjuje Jeram zaključek lanskega leta, ko so jih za pomoč že prosili člani društva Laufarija Cerkno pri snovanju ideje za video prikaz laufarskega običaja, ki ga letos niso mogli izvesti v živo. "Ob njihovi izjemni skrbi za tradicijo in ohranjanje običaja smo jim pomagali pri pisanju scenarija za serijo videov, ki so prikazali življenje laufarske družine v koronskem letu. Končni izdelek je hvalevreden in KUD Sovodenj je ponosen, da je lahko sodeloval in pomagal. Poudariti gre tudi povezovanje, ki je v tem primeru za dobro stvar prešlo občinske meje," poudarja Jeram in že napoveduje letošnje projekte. "Mladost in aktivnost naših članov naš ženeta naprej, zato že sodelujemo pri več projektih, vendar v manjših skupinah. Kakor nam pač ukrepi omogočajo. V delu sta dva gledališka skeča. Pri enem vajeti držita v rokah izkušena režiserja Neč BAt Teatra, drugega pa poganja sila dveh nadobudnih mladih režiserjev, ki vodita prav tako zelo mlado igralsko ekipo. Luč sveta bosta skeča ugledala takoj, ko jo bosta lahko." Tretji projekt v nastajanju pa je otroška mini filmska serija, v kateri je glavni lik škrat. Po količini dela, ocenjujejo, bi projekt lahko primerjali s celovečerno avtorsko gledališko predstavo. Premiero, o kateri bodo obveščali na družbenih omrežjih, napovedujejo že za to pomlad. "Tako smo, resnici na ljubo sicer bolj na daljavo, še vedno izjemno aktivni in samo čakamo, kdaj lahko privremo nazaj na plano," sporočajo iz KUD Sovodenj.

Damjana Peternelj

Kulturni praznik na spletu

"Kulturni praznik smo obeležili z videom, ki je objavljen na Youtubu. Simbolično, a kaj drugega nam tako ni preostalo," pojasnjuje Benjamin Jeram iz KUD Sovodenj. V nekajminutnem posnetku nekateri člani gledališke skupine predstavljajo pogled na kulturo v času, polnem preizkušenj. "Lani je bila ta dvorana videti popolnoma drugače. Tu v dvorani je bilo polno ljudi, in na odru – polno nas – KUD Sovodenj. Letos je povsem nekaj drugega," ugotavljajo. "Kultura se je preselila na splet ali pa odpadla. Poskrili smo se, ampak nismo se izgubili. Ta žalosten čas, ko nas na videz ni, razmišljamo o tem, kaj bo, ko pridemo nazaj. Kaj bomo takrat pokazali na odru?" Napovedujejo, da najverjetneje Hamleta ne bodo igrali, imajo pa dosti idej. "Letos kulturni praznik praznujemo drugače, a pripravljamo se na čas, ko bomo praznovali vrnitev kulture. Ta dan bo vesel, ta dan bo prešeren. In mi bomo zraven," optimistično zrejo na izboljšanje razmer in svojo nadaljnjo ustvarjalno pot člani KUD Sovodenj.