Sanirani štirje plazovi v Malenskem Vrhu

18.11.2021

Pred kratkim so bila zaključena dela na štirih zahtevnejših plazovih v strmem terenu na območju lokalne ceste Malenski Vrh–Brda.

Vse od obilnega deževja pomladi 2019 so se na omenjenem območju srečevali s problemom plazenja zemljišča. Kljub izvedbi manjših interventnih posegov se stanje ni izboljšalo. V začetku julija letos je občina podpisala pogodbo s podjetjem Dolenc, ki je sanacijo začelo še v istem mesecu.

Na 270 metrov dolgem odseku so bile zgrajene kamnite zložbe, ki so temeljene na jeklenih pilotih, drenirane so bile zaledne vode in urejeno odvodnjavanje s cest in bližnjih objektov. "Monitoring ni predviden, saj je z geološkim elaboratom in projektom predvidena sanacija območja na način, da se kamnite zložbe temeljijo do matične podlage. To pomeni, da je plazenje območja saniranega terena popolnoma ustavljeno. Se pa pojavlja nov cestni usad nekaj sto metrov od saniranega območja," je pojasnil Boštjan Kočar, svetovalec za komunalno infrastrukturo. Dela so se izvajala pod strokovnim nadzorom geologa na osnovi PZI-projekta, ki ga je izdelalo podjetje Geotrias. Vrednost gradbenih del, ki so bila zaključena v treh mesecih in pol, znaša 187 tisoč evrov, dela so sofinancirana s sredstvi sklada za sanacijo elementarnih nesreč.

Lidija Razložnik