Škrat na Ermanovcu

22.7.2021

Prireditev s tem naslovom je namenjena starejšim predšolskim otrokom in mlajšim šolarjem. Odvija se pred planinsko kočo na Ermanovcu in v njeni bližnji okolici.

Lani je prireditev odpadla zaradi epidemije, letos so se ukrepi rahljali ravno v času načrtovanja in izvedbe, zato je bila udeležba precej okrnjena. Tisti otroci in starši, ki so prišli h koči pod gozdič, so aktivno preživeli nekaj ur sobotnega dopoldneva. 

Najprej so prisluhnili pravljici o škratu Avguštinu ter se vmes po škratovsko razgibali in zapeli v sodelovanju s štirimi škrati iz Podružnične šole Sovodenj, Športkom, Ekcem, Kulturkom in Kuhkom. Na krajšem sprehodu čez hrib Štor so se v naravi učili opaziti tudi drobne zanimivosti, na katere so jih opozorili posebni škratovski zlatniki. Škrat Ekec je mimogrede opazil še stvari ob poti, ki tja ne sodijo. Kuhko pa je bil navdušen, ker je bilo ob vrnitvi pred kočo zadosti okusnih palačink za vse male škrate. Udeleženci so iz šibja zvili obroče in jih z razdalje metali na oštevilčene rogovile, ki so na koncu dale seštevek točk. Na vrečko iz blaga so narisali razne figure in se poslovili. Nekaj jih je prav po planinsko prišlo in odšlo peš. S seboj so odnesli nov škratovski kartonček ali pa v starega dobili oznako za udeležbo na še enem dogodku v naravi v izvedbi Planinskega društva Sovodenj.

Milak Burnik