Skrbijo za promocijo Starega vrha

23.12.2021

Turističnemu društvu Stari vrh so podelili priznanje Občine Gorenja vas - Poljane za petdeset let promocije Starega vrha in krajev pod njim.

Turizem pod Starim vrhom ima korenine v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so tamkajšnje kmetije v prihodu smučarjev in turistov, ki so prihajali preživljat prosti čas v naravi, proč od mestnega vrveža, prepoznale priložnost za dodatno dejavnost in zaslužek. Na pobudo tedanjega škofjeloškega župana Zdravka Krvine so se vsi, ki so se ukvarjali s turizmom oziroma pomagali pri njegovem razvoju, povezali v društvo.

Ustanovni sestanek društva je potekal 1. marca 1970 na turistični kmetiji pri Žgajnarju. Že v prvem letu delovanja so sodelovali pri odmevni prireditvi Kmečka ohcet v Ljubljani – pri Mežnarju na Jarčjem Brdu so pripravili dekliščino, je v imenu predlagatelja, to je Krajevne skupnosti Javorje, spomnil Ciril Alič. Kmalu so začeli postavljati označevalne table za kraje in turistične kmetije pod Starim vrhom, uredili so pohodne poti in teniško igrišče. Vsako leto organizirajo pohode po označenih pohodnih poteh: Javorje–Žetina–Javorje, Med gorami, Valentinovi in Lovski poti, pred nekaj leti pa so v sodelovanju s turističnim krožkom podružnične šole Javorje uredili in označili še Meteoritkovo pot. Letos je društvo izdalo knjigo Pevci izpod Starega vrha, ki opisuje zbor Javorski pevci, ki je že od začetka del kulturne sekcije društva. Pripravili so tudi praznovanje ob dvestoletnici rojstva v Javorjah rojenega kanonika, misijonarja in duhovnika Luke Jerana, je še poudaril Alič. Najpomembnejši dogodek, ki so ga letos pripravili že petdeseto leto zapored, pa je etnografska prireditev Dan oglarjev. Kot so še zapisali v utemeljitvi priznanja, je društvo živo in dejavno in bo lepe kraje pod Starim vrhom kot tudi celotno občino Gorenja vas - Poljane promoviralo in predstavljalo še naprej.

Mateja Rant