Sočasni svetovi Metoda Frlica

25.9.2020

Pred kratkim je pri založbi Modrijan izšla monografija Sočasni svetovi kiparja in slikarja Metoda Frlica. Na dvesto straneh je predstavljen skoraj štiridesetletni ustvarjalni opus umetnika, rojenega leta 1965 v Suši.

Retrospektivni pregled pomembnejših del je razdeljen na štiri poglavja, in sicer Morala je za ovce, Svetloba kože, Gravitacija in Duh portreta. Predstavljeni so glavni ustvarjalni ciklusi, ki nastajajo sočasno.
Avtor tekstov Marko Košan, kustos Koroške galerije likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca, je v predgovoru h knjigi zapisal, da je delo Frlica izzivalno tako na čutni, taktilni ravni kot v območju domišljije, saj se za na videz premočrtnimi sporočili skrivajo izrazne in interpretativne plasti. Te vzbujajo nevsakdanja čustva in nemalokrat celo nelagodje, ko kipar dobro znane, vsakdanje, celo trivialne vsebine zapelje na vznemirljive, neznane in neraziskane terene, kjer lahko nepripravljenemu gledalcu zdrsne kot na gladkem ledu ali pa se nevede znajde v ugrezu živega peska pomenov, ki so toliko prepoznavni in boleče neposredni, kot so zastrti in zvijačno dvoumni. Vse to bralec izkusi ob prebiranju monografije, ki je nastajala nekaj več kot devet mesecev. Knjigo je ob pomoči Branimirja Nešovića uredila Bronislava Aubelj. "Ponudbo Branimirja Nešovića o izdaji knjige sem z veseljem sprejel. Glede na obsežen opus sem moral postaviti koncept. Zasnovo knjige in oblikovanje sem v grobem postavil sam. Nekatere fotografije so iz mojega arhiva, druge sem posnel med nastajanjem knjige," je pojasnil avtor Vodnjaka ljubezni v času murenčkov na Trgu Ivana Regna v Gorenji vasi. "Navdih pride in odide, včasih pa kakšnega tudi realiziram. Svet, v katerem živimo, je stresno bogat z naelektrenostjo dogodkov, dobrih in slabih! Zame ni zanimiva ustvarjalnost, ki bazira na eni prepoznavni obliki in jo potem ustvarjalec muči v nedogled, ker ga je strah stopiti v neznano," je iskren Metod Frlic.

Lidija Razložnik