Sožitje za večjo varnost

23.6.2022

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je v sodelovanju z generalno policijsko upravo, Darsom, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Rdečim križem Slovenije in nekaterimi drugimi organizacijami pripravila projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu.

Namen projekta je omogočiti starejšim voznikom, da bi se na cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni. V okviru projekta izvajajo celovite preventivne dogodke in usposabljanja za seniorje in upokojence po vsej Sloveniji. Kot so zapisali na spletni strani agencije, si je v nasprotju s pogostim prepričanjem, da je treba voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, treba prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni in obenem varni. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji več kot 351.955 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 61 let, kar predstavlja 25,9 odstotka vseh imetnikov vozniških dovoljenj. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo čedalje večji delež voznikov v tretjem življenjskem obdobju.

Sredi aprila so enodnevni preventivni dogodek v sklopu projekta v sodelovanju z Društvom upokojencev za Poljansko dolino pripravili tudi v Gorenji vasi. Kot je povedal predsednik društva Vladimir Koračin, so se zbrali v dvorani novega gasilskega doma, kjer so gostovali prvič. Prišlo je več kot 70 udeležencev. Nad veliko udeležbo so bili organizatorji prijetno presenečeni, saj drugod tako velikega odziva niso vajeni. Prisotne je v uvodnem nagovoru pozdravil predstavnik AVP in vodja projekta Sožitje Sebastijan Turk, ki je poskrbel tudi za osvežitev znanj pravil cestnega prometa. Dr. Majda Zorec Karlovšek iz Združenja Fortox je predavala o zdravstvenih kriterijih za vožnjo, praktične izkušnje policije in lokalno prometno problematiko je predstavil Boštjan Peternelj, vodja policijskega okoliša Policijske postaje Škofja Loka, o varni vožnji na avtocesti in hitri cesti je predavala Nataša Kovše iz Darsa, temeljne postopke oživljanja pa je predstavila Bernarda Lukančič iz OZRK Škofja Loka.

Dogodka so se udeležili tudi šoferji prostovoljci v projektu Prostofer iz gorenjevaške in žirovske občine. Koračin je še poudaril, da so bili udeleženci s predavanji zelo zadovoljni, saj so osvežili in pridobili pomembna znanja, med drugim tudi pravilno uporabo križišč in krožišč. Strokovnjake so lahko povprašali o dilemah in težavah, s katerimi se srečujejo v prometnih situacijah. Prejeli so različno tiskano gradivo z informacijami o varni vožnji in praktična darila. V septembru v okviru projekta pripravljajo tudi svetovalno praktično vožnjo, ki se je bodo udeležili tisti, ki so se nanjo prijavili. Udeleženci so izrazili željo, da bi organizatorji izobraževanje s takšno vsebino ponovili v jeseni, pred začetkom zimske vozne sezone.

Jure Ferlan