Spletni pregledovalnik iObčina

22.4.2021

Spletni pregledovalnik iObčina uporablja vedno več ljudi, zato vam ga želimo na kratko predstaviti.

Spletni pregledovalnik iObčina je oblačni geografski informacijski sistemi (GIS), ki nam omogoča vpogled v prostorske podatke in delo z njimi. S pomočjo pregledovalnika imamo tako zagotovljen enostaven in učinkovit dostop do različnih državnih, občinskih in drugih prostorskih evidenc.

Kako začeti? Do podatkov lahko dostopamo z neposredno povezavo. Ob vstopu v svojo občino se lahko registriramo (Registracija novega uporabnika) ali izberemo opcijo Anonimni uporabnik. Kot anonimni uporabnik imamo pregled nad javno dostopnimi podatki in dostop do uporabe večine orodji, ki jih GIS omogoča. Kot registrirani uporabnik lahko shranjujemo uporabniške informacije, kot so pogledi, imamo možnosti risanja lastnih informacij, izvoza podatkov in tiskanja ter obveščanja o novostih.

Kako si olajšati delo? Iskalnik nam omogoča iskanje po prostorskih podatkih in nam prikaže vse podatke glede na naš iskalni niz. Npr. vtipkamo ime občine Gorenja vas - Poljane. Prikažejo se vsi rezultati, ki vsebujejo podatke o tej občini. Na ta način lahko iščemo tudi posamezno parcelo. Vnesemo ime katastrske občine in številko parcele ter dobimo rezultat. Registrirani uporabniki si lahko izdelajo poročilo o parceli.

Iskalnik nam omogoča tudi filtriranje podatkov. Npr. če iščemo parcele, v iskalnik vnesemo številko 115. Ker želimo iskati zgolj parcele, lahko nabor iskanja zožimo tako, da v filtru najprej razpremo mapo GURS – Geodetska uprava RS in nato izberemo ZK – Zemljiški kataster.

Hitrejši dostop do podatkov v pregledovalniku nam v iObčini omogočajo tematike. Na spustnem seznamu zraven iskalnika so predpripravljene tematike za hiter preklop med vsebinami (npr. parcele, državni prostorski načrti, namenska raba prostora …). Ko odkljukamo želene, se nam izbrano prikaže na karti.

Lucija Krauser