Spomladanske čistilne akcije

28.5.2020

Čistili ob upoštevanju omejitvenih ukrepov

V kar nekaj krajih po občini so tudi letos potekale čistilne akcije, ki so se jih mnogi krajani lotili na pobudo društev. 

V TD Žirovski Vrh očistili poti skozi Zalo
V TD Žirovski Vrh so zaradi nastalih razmer čistilno akcijo letos izpeljali nekoliko drugače. Vsak na svojem območju so očistili predvsem poti skozi Zalo, poleg tega pa še okolico drugih vpadnih cest, ki vodijo na Žirovski vrh. Kot je pojasnila Lucija Kavčič iz turističnega društva, so opazili, da je na pohodni poti in točkah, kjer so nameščene lesene klopi, največ odpadkov iz 'družine' pločevink piva, otroških uporabljenih plenic, robčkov, plastičnih vrečk, smeti od sladkarij. »Največ smetenja je na razgledni točki Mrakov grič, kjer je nameščeno srce Poljanske doline. V zadnjih časih se tam rada zbira mladina ter za sabo dostikrat pusti smeti. Ravno tako smo opazili druženja na zasebnih zemljiščih, ki so si jih nekateri kar prisvojili in tam pustili precejšen nered. Želeli bi si, da se to ne dogaja več. Prelepe gozdne jase se tako onesnažujejo s smetmi, dogaja se tudi prepovedano kurjenje,« je dejala Kavčičeva in dodala, da že razmišljajo, da bi izdelali lične napise, s katerimi bi opozorili, da naj smeti odnesejo s seboj, česar bi se moral zavedati vsak posameznik – če se v nahrbtniku lahko prinesel polno embalažo, se lahko odnese tudi prazno. Kavčičeva tudi opaža, da se še vedno kje najde kakšen kup s kosovnimi odpadki, ki ga tam pustijo neznani onesnaževalci. »Glede na to, da imamo sodobno urejen zbirni center in da je možnosti za odvoz res veliko, se še vedno čudimo, da take smeti ležijo po grapah in zakotnih kotičkih,« je zaključila. 

Na Sovodnju največ smeti ob občinski meji 
Del lokalne ceste, od meje z občino Cerkno do Podjelovega Brda št. 1, sta v drugi polovici aprila prehodila člana Lovske družine Sovodenj in ga očistila smeti. Po besedah predsednika KS Sovodenj Stanka Bajta gre za najbolj problematično območje, kjer ljudje odvržejo preveč smeti. Lovca sta nabrala po eno rumeno in eno zeleno vrečo smeti.

Kljub omejitvam številčna udeležba 
Društvo podeželja Kladje je 2. maja v sodelovanju z Vaškim odborom Kladje in Krajevno skupnostjo Trebija že tradicionalno organiziralo čistilno akcijo. K sodelovanju smo povabili tudi krajane Kladij. Odziv na akcijo je bil kljub omejevalnim ukrepom glede druženja izredno velik. Čistilne akcije se je udeležilo 48 udeležencev. Očistili smo lokalno cesto v Kladje: odstranili kamenje, listje in veje ter pometli. Nekaj udeležencev je ob cesti pobiralo smeti. Letos se je žal pokazalo, da posamezniki še vedno niso ozaveščeni glede ohranjanja čiste narave, saj smo nabrali kar nekaj svežih pločevink in odpadne embalaže. Velikih divjih odlagališč pa nismo opazili. Letos čistilne akcije žal nismo mogli zaključiti s skupnim druženjem, ampak smo bili po okrepčilu, ki ga je prispevala Krajevna skupnost Trebija, vseeno zadovoljni, da smo s skupnimi močmi, vendar vsak posebej, prispevali k ohranjanju čistejšega okolja.

V Javorjah smeti pobirali tudi šolarji 
V vaseh, ki jih pokriva Turistično društvo (TD) Stari vrh, smo čistilno akcijo tudi letos uspešno izvedli in zbrali veliko različnih odpadkov. Ker pa zbiranje ljudi v skupinah po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni dovoljeno, smo se čistilne akcije lotili malo drugače.

Organizator TD Stari vrh je vse krajane in prebivalce pozval k akciji, ki je potekala od srede, 15. aprila, do nedelje, 19. aprila. Po posvetu s predstavniki Civilne zaščite so akcijo letos organizirali posamično po družinah. Akciji se je tako kot vsako leto pridružila tudi Podružnična šola Javorje z učiteljico Majo Kokalj,  ki je za petek, 17. aprila, ko je bil v šoli predviden Ekološki dan,  pripravila navodila za učence in starše. Odziv je bil izjemno velik in v petih dneh so družine zbrale ogromno odpadkov. Vreče z odpadki so odložili na vnaprej določenih zbirnih mestih, od koder so jih komunalni delavci odpeljali na odlagališče. Otroci in starši opozarjajo na veliko količino odpadkov predvsem ob cestah, tako lokalni cesti Poljane–Javorje kot tudi ob drugih – proti Žetini ali proti Četeni Ravni oz. Zaprevalu.

TD Stari vrh se zahvaljuje družinam, staršem in otrokom, Podružnični šoli Javorje in vsem posameznikom, ki so v teh dneh poskrbeli, da bodo naši kraji spet čistejši in lepši. Obenem pa prosijo vse, ki še vedno svoje smeti odmetavate v naravo, da pričnete razmišljati bolj ekološko in odpadke odlagate na za to namenjena mesta.   

Tina Dolenc, Hermina Jelovčan, Beti Miklavčič, Lidija Razložnik

Fotogalerija