Sporazum, ki bo prinesel razvoj smučišča

24.3.2022

Smučišče Stari vrh se bo razvijalo kot nacionalni poligon za alpske discipline.

Sredi februarja so v Škofji Loki Smučarska zveza Slovenija ter občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane podpisali sporazum o sodelovanju v prihodnosti. Opredeljuje vzpostavitev nacionalnega poligona za alpske discipline na smučišču Stari vrh. 

"Zdaj je pravi čas, da na našem skupnem smučišču naredimo korake naprej. V letu 2018 smo skupaj s sredstvi loškega gospodarstva in občin v podjetju prišli do lastništva potrebne infrastrukture, kar je tudi pogoj za pogovarjanje s partnerji. S tem začetkom želimo omogočiti našim smučarjem boljše pogoje in hkrati jasno povedati, da se bo na Starem vrhu infrastruktura obnavljala. Skupaj z Občino Škofja Loka in podjetjem STC Stari vrh smo iskali partnerja, ki bi bil pripravljen na našem skupnem smučišču narediti zgodbo. Smučarska zveza Slovenije je pravi partner za prihodnost," je ob podpisu pogodbe pojasnil Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas - Poljane. Tine Radinja, župan Občine Škofja Loka, je poudaril, da je večina dolgov iz preteklosti sanirana in da bodo čim prej skušali priti do novega skupnega poslovnega subjekta, ki bo upravljal smučišče. 

"Občini imata infrastrukturo na smučišču, Smučarska zveza Slovenije pa znanje – tako v smislu upravljanja smučišč kot glede investicij, ki so potrebne za to, da je smučanje karseda kakovostno. Nivo upravljanja lahko skupaj precej dvignemo in omogočimo razvoj Starega vrha," je dodal. V imenu Smučarske zveze Slovenije je pogodbo podpisal predsednik Enzo Smrekar. "V tem partnerskem odnosu lahko prispevamo veliko znanja, izkušenj, organizacijskih kapacitet za izvajanje številnih aktivnosti na smučišču. Ne gre zgolj za treninge in tekmovanja. Na prvem mestu je komercializacija samega smučišča. Verjamem, da lahko s skupnimi močmi začnemo upravljati smučišče na način, da bomo v njegov razvoj usmerili veliko vlaganj – vse v sodelovanju z lastniki zemljišč in lokalno skupnostjo. Gre za iskanje sinergije med turističnim, rekreativnim smučanjem in panožnim pogonom," je dejal Smrekar.

Maja Bertoncelj,