Športna dvorana Gorenja vas utemeljeno dražja

23.10.2020

V nadzornem odboru občine so za lansko poslovanje pri podrobnem pregledu občinskega proračuna preverili štiri postavke: poslovanje KS Poljane in STC Stari vrh, izgradnjo Športne dvorane Gorenja vas in terjatve občine do kupcev za komunalni prispevek in komunalne storitve.

Ugotovili so, da je bilo poslovanje KS Poljane zgledno in natančno, nepravilnosti niso ugotovili, priporočajo pa, da pri izbiri lokalnih izvajalcev (kar sicer podpirajo) za dela nad dva tisoč evrov pridobijo vsaj dve ponudbi.
Ugotovili so nekaj nedoslednosti pri številčenju dokumentacije in datumih izdajanja računov v podjetju STC Stari vrh. Za leto 2019 so pregledali bilanco podjetja, vendar v njej ni bilo dolgov do zaposlenih iz leta 2016, zato so priporočili, da občina preko nadzornega odbora zavoda preveri, kako je s poravnavo teh obveznosti. "Tu bom pokritiziral nadzorni odbor družbe, ker dela ni opravil tako, kot je treba. Te preglede naj enkrat letno le izvedejo," je bil na zadnji seji občinskega sveta pri predstavljanju poročila nadzornega odbora odločen predsednik Silvo Pivk. Priporočil je še, da občina kot družbenik preko nadzornega sveta preveri tudi pravilnost izkazovanja prihodkov iz naslova prodaje smučarskih vozovnic škofjeloškim podjetjem za poplačilo obveznosti po leasing pogodbah v predsezoni.
Pri prebiranju obsežnega gradiva o izgradnji športne dvorane so glede postopka javnega naročanja ugotovili, da je bil skladen z zakonodajo. Izbran je bil najcenejši ponudnik, do katerega pa podizvajalci niso imeli zaupanja, kar se kaže tudi v številu aneksov, ki so jih z njim podpisali. Nadzorniki so ugotovili, da se je investicija v primerjavi s prvotnimi načrti precej podražila, ker dokumentacija v prvi fazi razpisa del ni bila dovolj dobro pripravljena ter zaradi sprememb, za katere se je v času gradnje odločala občina – oprema dvorane za koncerte, spremembe na zunanjem igrišču … "Ne glede na to, da je bila investicija dražja, je obstoječa rešitev umestitve zunanjega igrišča in parkirišča v prostor boljša od prvotno predlagane," je Pivk povzel ugotovitve nadzornikov, ki so priporočili še, naj občina za naročila nad dva tisoč evrov v prihodnje pridobi več ponudb. Ugotovili so tudi, da so na občini glavnega izvajalca del opozorili na nekatere pomanjkljivosti, vendar jih ta po pol leta še ni odpravil.
Pri podrobnem pregledu zapadlih terjatev za komunalni prispevek in ostalih zapadlih terjatev za komunalne storitve do kupcev so ugotovili, da je neizterjanih še 0,13 odstotka. Priporočili so, naj občina nadaljuje spremljanje terjatev in izterjavo dolgov ob večji dejavnosti na tem področju po zaključku koronakrize. Svetniki so bili enotni, naj na občini priporočila nadzornikov v prihodnje upoštevajo.

Damjana Peternelj