Sprejem za poljanske skakalke

21.4.2022

Glavna zvezda je bila Nika Križnar, Urša Bogataj je kot prva prejela "poljanski potni list", za vse uspehe pa so navijači zaploskali tudi Emi Klinec, ki je opravičila svojo odsotnost.

Slovenske smučarske skakalke so v minuli zimi navduševale navijače, ki so se jim v velikem številu poklonili na sprejemu 2. aprila na Visokem pri Poljanah. 

Občina Gorenja vas - Poljane je z Javnim zavodom Poljanska dolina ter navijaškima kluboma Eme Klinec in Nike Križnar priredila dogodek Poklon polanskim skakalkam, ki je bil prava veselica. "Konec februarja lani se je začelo. Takrat je Ema Klinec postala svetovna prvakinja. Konec marca je Nika Križnar osvojila veliki kristalni globus. Ko smo se dobili Na Vidmu, so rekli, da bo za takšne uspehe treba narediti veselico. Takoj, ko jo bomo lahko, sem obljubil. Uspehi so se nadaljevali tudi v pravkar končani sezoni. Veselili smo se dveh zlatih olimpijskih medalj Urše Bogataj, ki si jo že malo delimo, in zlate in bronaste medalje Nike Križnar. Izredno smo ponosni. Hvala, ker nas razvajate z ženskimi skoki. Kar se je zgodilo v zadnjih dveh letih, je za nas nekaj neverjetnega. V Poljanski dolini še ni bilo veselice na račun športnih uspehov," je povedal Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas - Poljane. Največ navdušenja je bilo ob prihodu Nike Križnar, na daljavo so navijači pozdrave poslali Emi Klinec, ki je opravičila odsotnost. Posebne pozornosti sta bila deležna tudi Urša Bogataj, ki je kot prva iz rok župana prejela "poljanski potni list", saj je kot dekle Nikinega brata resna kandidatka, da postane nova krajanka Delnic, in tvorec uspehov – glavni trener Zoran Zupančič. Na Visoko pri Poljanah je prišla strokovna ekipa, izmed skakalk pa poleg že omenjenih še Katra Komar in Špela Rogelj. »Vrhunsko,« je sprejem z eno besedo opisala Nika Križnar, in na kratko povzela sezono: »Po lanski izjemni sezoni sem od sebe pričakovala, da bom tako začela tudi letošnjo. Na začetku je bilo težko, imela sem kar nekaj težav, na koncu pa mi je odleglo, saj sem pripravljenost stopnjevala. Uspelo mi je tisto, česar še nisem dosegla. Okrog vratu imam dve lepi 'ogrlici' – zlato in bronasto medaljo z olimpijskih iger. Še posebej pa bi poudarila skok iz Willingena, dolg 151 metrov. Ponosna sem na ekipo, da mi je stala ob strani. Je najboljša. V vseh teh letih sem šla naproti svojim ciljem, jih izpolnila. Vsaka medalja, vsak pokal mi pomeni veliko. Več kot polovico jih imam še v Delnicah, ostale na Mlaki, kjer pa mi prostora zmanjkuje."

Poleg domačega župana sta bila med drugimi prisotna tudi Janez Žakelj, župan Občine Žiri, kjer sta Križnarjeva in Bogatajeva v SSK Norica tlakovali pot do vseh uspehov, in Franc Setnikar, župan Občine Dobrova - Polhov Gradec, iz katere prihaja Bogatajeva. Iz Smučarske zveze Slovenije je zbrane nagovoril direktor Uroš Zupan, iz SSK Norica Žiri pa predsednik Leon Šikovec in klubski trener Jernej Kumer. Program sprejema so popestrili mladi pevci OŠ Poljane, za dobro voljo pa skrbeli kar trije ansambli: Jazbeci, Ansambel dveh dolin in Kvartet za pet. Manjkala niso niti izvirna darila (sliki, karikature, domače dobrote), ki so se jih vsi prejemniki zelo razveselili.

Maja Bertoncelj, foto: Gorazd Kavčič