Sprejemajo nove paciente

18.11.2021

V novembru je občina z zdravnikom Janezom Koprivcem iz Ambulante Koprivec podpisala novo koncesijsko pogodbo za petnajst let, na osnovi katere bodo sprejemali paciente, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika ali pa bi ga želeli izbrati v Gorenji vasi.

V ambulanti Koprivec so doslej program družinske medicine izvajali v obsegu 1,00. Ko so lani sredi leta zaposlili še enega zdravnika in kmalu zaznali povečano zanimanje za vpis novih pacientov, so zaprosili za povečanje programa za 0,5. Občina je pred objavo koncesije za povečanje programa pridobila vsa potrebna soglasja oziroma mnenja.

"Smo občina s konstantno rastjo prebivalstva, zato še vedno presegamo priporočljiv standard obremenjenosti ambulant in v sedanjih razmerah območju ni zagotovljena potrebna dostopnost do zdravstvenih storitev na področju družinske medicine," so pojasnili nujnost prizadevanj. Vlogo za soglasje za širitev koncesije so tako utemeljili z dejstvom, da zaradi večanja števila prebivalcev občine Gorenja vas - Poljane že drugo desetletje zapored ambulante (v domu poleg ambulante Koprivec, družinska medicina, delujeta še Ambulanta Šubic in Ambulanta Lah) zaradi preseženega programa ne morejo več sprejemati novih pacientov. "Zdravniki nas že daljše obdobje opozarjajo, da se ne zmorejo več vzdržno odzivati na hitro rast prebivalstva in da delo v sedanjem obsegu ni več izvedljivo,« so dodali.

Zaposlili novega zdravnika družinske medicine
"Ker je vsesplošno hudo pomanjkanje družinskih zdravnikov povsod po državi velik problem, smo zato pri pogajanjih za širitev programa vztrajali, saj se nam je že zgodilo, da so ob nepravočasni odobritvi programa odlični kandidati našli zaposlitev drugje," so na občinski upravi utemeljili vztrajnost pri zagotavljanju dostopnosti do osebnega zdravnika čim več občanom v domači občini. Prepričani so, da je to tudi razlog, da je na objavljeni razpis prispela samo ena prijava. Pogodbo o podelitvi koncesije so podpisali v začetku novembra za dobo 15 let z možnostjo podaljšanja. V ambulanti Koprivec, v kateri odslej izvajajo program družinske medicine v obsegu 1,5, izpolnjujejo tudi kadrovski pogoj za širitev koncesije, saj so na novo zaposlili Jaka Šinkovca, dr. med. Šinkovec je diplomiral leta 2015, leto zatem po opravljenem pripravništvu v Splošni bolnišnici Celje opravil strokovni izpit, v letih 2016 in 2017 delal na urgenci Zdravstvenega doma Krško, od 2017 do 2020 pa na Zavodu RR pod mentorstvom Romane Pintar, dr. med. Od 1. avgusta 2020 je zaposlen v ambulanti Koprivec, kjer je prisoten tri dni na teden, in sicer ob ponedeljkih, četrtkih in petkih, in že vpisuje nove paciente.

Jaka Šinkovec, dr. med., v ambulanti Koprivec, družinska medicina, v Zdravstvenem domu Gorenja vas vpisuje nove paciente. Dodatne informacije posredujejo na telefonski številki 04 518 06 04. V dopoldanskem času so dosegljivi od 6.30 do 8. ure ter od 12. do 13. ure, v popoldanskem času pa od 12.30 do 14. ure ter med 18. in 19. uro.

Mesta se hitro polnijo
Na občini so že zaznali usmerjanje pacientov iz širšega škofjeloškega območja v razširjeni program ambulante Koprivec, saj po dostopnih informacijah v škofjeloškem zdravstvenem domu nobena ambulanta ne vpisuje več novih pacientov. To je tudi razlog, da vse občane, ki iz katerih koli razlogov osebnega zdravnika nimajo izbranega ali pa bi ga želeli izbrati v Gorenji vasi, vabijo, da z vpisom pohitijo. Za vse dodatne informacije so na voljo v ambulanti Koprivec, družinska medicina. 

Damjana Peternelj