Srebrni Pustotnikovi siri

5.12.2019

Oktobra je v italijanskem mestu Bergamo potekalo že 32. mednarodno tekmovanje sirov World cheese awards 2019. Letošnja konkurenca je bila večja kot kdaj koli prej, a Pustotnikovim iz Gorenje vasi je uspelo za tri izbrane sire prejeti srebrno priznanje.

260-članska komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz 35 držav, je v enem dnevu ocenila videz, teksturo, aromo in okus 3.804 vzorcev sira iz 42 držav in šestih kontinentov. Med sodelujočimi in s srebrom nagrajeni so tudi siri Kmetije Pustotnik.

»Dilema, katerega izmed naših sirov poslati v pregled strokovnjakom z vsega sveta, je bila velika, saj je imel vsak svojega tihega favorita,« je pojasnila Katarina Brence. »Po tehtnem premisleku smo se odločili, da pošljemo kar tri.« Želeli so si namreč izvedeti, kdo od domačih ima najbolj izbran okus. V ocenjevanje so poslali sir Kosec iz kravjega mleka, ki ga na kmetiji izdelujejo že vse od začetka, kozji sir, ki velja za gurmansko specialiteto, in sir Kozovč iz mešanice kozjega in ovčjega mleka. Leta 2016, ko so se prvič udeležili tekmovanja, je bil Kozovč nagrajen s srebrnim priznanjem.

Konkurenca je bila tokrat huda. »To tekmovanje je v svetovnem merilu najbolj reprezentativno na našem strokovnem področju, zato se ga udeležujemo.« Uspeh ima za Kmetijo Pustotnik prav poseben pomen, saj letos mineva trideset let, ko so izdelali prvi hlebec sira. »Tovrstna tekmovanja so za nas neke vrste motivacija. Raje kot k izdelavi novih produktov stremimo k doseganju najvišje kakovosti tistih, ki jih že ponujamo,« je še povedala Brencetova.

Lidija Razložnik

Fotogalerija