Srečno izbrani za zgodovinski trenutek

22.7.2021

Ob tridesetletnici obstoja samostojne Slovenije so v več krajih po občini posebno slovesno zabeležili dan državnosti, in sicer v Poljanah, Gorenji vasi, Novi Oselici, Javorjah in na Trebiji.

Že na kresni večer, 23. junija, se je praznovanje v Poljanah začelo s sveto mašo za domovino v župnijski cerkvi svetega Martina, ki jo je daroval župnik Jože Stržaj, sledila ji je slovesnost ob lipi samostojnosti v parku sredi Poljan, na kateri je zbrane nagovoril župan Milan Čadež. Šest resnic o slovenski državi ob trideseti obletnici njene ustanovitve je svoj govor naslovil slavnostni govornik, ustavni sodnik in profesor dr. dr. Klemen Jaklič. V njem je poudaril, da bi nas sredi tega novega časa, sredi te manipulativne stvarnosti, ki nas obdaja, resnica morala še najbolj zanimati. Žal se resnica, ki je ključna, vse bolj oddaljuje. Samo če za svoj temelj vzamemo resnico in smo ji zavezani v celoti, lahko spoznamo tudi pravo pot za prihodnost. "Osrednja novodobna delitev v Sloveniji je med težnjo po tudi dejanski izpolnitvi ustavne obljube o svobodni demokratični družbi izpred tridesetih let in težnjo po ohranitvi zatečenih monopolov, ki so vzvod oblasti in privilegijev, a s svobodno demokratično družbo niso združljivi. Ko bomo presegli to delitev in se poenotili okoli demokratičnega cilja, bo država lahko izpolnila svoje poslanstvo," je bil jasen Jaklič. Podelili so tudi priznanji Krajevne skupnosti Poljane. Prejeli sta ju odlični športnici, ki sta v smučarskih skokih v pretekli sezoni dosegli vrhunske rezultate ter izjemno prispevali k prepoznavnosti na občinski in državni ravni: Ema Klinec, ki se je s svetovnega prvenstva vrnila z zlatom, in Nika Križnar za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih in s tem z osvojitvijo velikega kristalnega globusa. Kulturni program sta pripravila Osnovna šola Poljane in Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane, po uradnem delu je sledilo druženje ob prižganem kresu. 

Namenu predali Fortunovo brv 
Na predvečer dneva državnosti so v Gorenji vasi slovesno predali namenu Fortunovo brv, ki jo je blagoslovil župnik Župnije Trata - Gorenja vas Gregor Luštrek, trak pa sta prerezala predsednica Krajevne skupnosti Gorenja vas Mirjana Možina in župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, ki sta se z župnikom in državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Žanom Mahničem kot prva tudi uradno sprehodila čeznjo do prizorišča osrednje slovesnosti na Trgu Ivana Regna. Sledili so jima člani Folklorne skupine Zala Žirovski vrh in številni krajani. Slavnostni govornik mag. Simon Fortuna, duhovni pomočnik v Župniji Trata - Gorenja vas, ki se je lani avgusta ob 70. rojstnem dnevu po službovanju v več župnijah vrnil v domači kraj, je svoj govor naslonil na premišljevanje ob Sori in mostove, ki nas povezujejo na obeh straneh reke. "Naj nas – mislim, da trinajst (in 14. v načrtu) mostov čeznjo v naši občini spominja, da živimo ljudje na obeh njenih bregovih, da je obema stranema na voljo in da so mostovi še kako potrebni, da bi lahko ohranili in negovali dar svobodne države ter nasmeh zgodovine /…/ Naj nas občasno njen živahen tok, pa tudi umirjenost spominja, da je vesela poštenih ljudi, ki znajo posnemati njen tok in še posebno, če znajo in zmorejo prav iz svoje srede izbirati ljudi za vodstvo, pa tudi potem ne glede samo na osebne koristi zmorejo z njimi sodelovati, jim pomagati in, če je treba, tudi zastaviti kritično besedo v blaginjo vseh." Kulturni program so sooblikovali učenci Glasbene šole Škofja Loka Kaja Klemenčič, Jan Mrak in Trio Kejžar z mentorjem Jernejem Hostnikom ter Moška vokalna skupina Folklorne skupine Zala Žirovski vrh. 

Praznovali s predstavitvijo nove knjige 
Tudi v Javorjah so se prazniku poklonili na predvečer, in sicer s predstavitvijo knjige Pevci izpod Starega vrha avtorice Hermine Jelovčan na dvorišču pod župniščem. V lepem in bogatem kulturnem programu so zapeli Javorski pevci, mešani cerkveni pevski zbor in družina Štibelj. Avtorica je prepričana, da knjige ne bi bilo brez velike pomoči očeta Mirka Štiblja. Za domače vzdušje so s svojimi starimi vižami poskrbeli tudi Mežnarjevi godci, program je povezovala Saša Pivk Avsec. Praznovanja se je udeležilo veliko ljudi, ki so se po koncu kulturnega programa še dolgo zadržali v prijetnem klepetu ob prigrizku in kozarčku. Knjigo je mogoče kupiti pri Darmutu v Javorjah, v Gostilni Blegoš ali pri avtorici v Podlubniku. Praznični dan se je v Javorjah začel ob 8. uri zjutraj s sveto mašo za domovino v župnijski cerkvi sv. Tilna v Javorjah, po njej pa je bil še pohod Javorje–Žetina–Javorje, ki so se ga udeležili številni pohodniki.

Praznovanje v Novi Oselici 
Vsakoletno praznovanje na predvečer dneva državnosti v Novi Oselici se po tridesetih letih že lahko imenuje tradicionalno. S ponosom, zavzetostjo in odgovornostjo smo različno stare generacije družno pripravljale kulturne utrinke vse od prvega do letošnjega jubileja samostojne države Slovenije. Po navadi se je to dogajalo pod starima lipama, letos pa na ploščadi pred cerkvijo. Tako smo imeli gledalci ves čas pogled na bujno rastočo lipo, ki smo jo posadili pred tridesetimi leti. Drevo je v tem času previharilo kar nekaj viharjev, a se ponovno dvignilo. V njeni neposredni bližini so letos postavili še spominsko obeležje, ki ga je blagoslovil župnik Jakob Kralj. Mešani cerkveni pevski zbor in Grabljice so prepevali, predstavnika kulturno-umetniškega društva in upokojencev sta spregovorila v prozi in pesmi. Učenci Podružnične šole Sovodenj pa so s petjem, igranjem na kljunasto flavto, harmoniko in zvončke ter pripovedovanjem obogatili kulturno prireditev.
Slavnostni govornik, podžupan Anton Debeljak, je poudaril konstanten razvoj občine od vzhoda do zahoda, na različnih področjih in projekte, ki so v teku ali se napovedujejo. Med drugim je poudaril: "Za vsemi projekti in odličnimi rezultati, ki jih dosegamo, stojite številni posamezniki, društva, gospodarstveniki. Finančno največji projekt se trenutno odvija prav na cesti Trebija–Sovodenj. Občudujemo lahko narodovo enotnost, ki je pred tridesetimi leti botrovala pri ustanovitvi lastne države. Slovenija je postala samostojna in neodvisna država, ker smo takrat tako hoteli. Uspelo nam je, ker smo znali in zmogli biti povezani. Kakšna moč ljudske volje je to bila!"

Šele plebiscit in osamosvojitev sta združila ves narod
Najkrajšo tradicijo zaznamovanja praznika imajo na Trebiji, kjer so slovesnost sooblikovali Moška vokalna skupina Pozdrav ter mlade glasbenice, Ana in Neža Urh z igranjem na klavir ter Katka Demšar na violončelo. Skupno molitev za domovino je opravil župnik Župnije Trata - Gorenja vas, tudi upravitelj Župnije Stara Oselica, kamor spada Trebija, Gregor Luštrek. Zbrane sta nagovorila župan Milan Čadež ter slavnostni govornik mag. Igor Omerza, ki se je v Demosu ukvarjal z gospodarskimi vprašanji osamosvajanja, z uvedbo slovenskega denarja in carinami, raziskoval delovanje Udbe in bil poslanec v državnem zboru. Osredotočil se je na zgodovinske gradnike, ki so bili predhodniki tako demokratizacije kot posledično osamosvojitve: "Brez desetletnih demokratizacijskih procesov in svobodnih volitev aprila 1990 ter volilne zmage Demosa po mojem mnenju tudi osamosvojitve ne bi bilo! /…/ Šele plebiscit in osamosvojitev sta združila ves narod, ki je posledično tudi v vojni in s človeškimi žrtvami postal nacija s svojo suvereno in mednarodno priznano državo. V demokratizacijo in osamosvajanje smo šli z evforijo in bili smo generacija slučajno in srečno izbrana, da doživi zgodovinski in neponovljivi vrhunec ljube in neminljive Slovenije," je sklenil Omerza.

Damjana Peternelj, Ciril Alič, Milka Burnik, Anton Debeljak

Fotogalerija