Stare razglednice imajo dušo

23.7.2020

Jože Habjan iz Gorenje vasi hrani največjo zbirko starih razglednic v naši občini. V bližnji prihodnosti želi izdati monografijo Gorenje vasi in Poljan, s katero bodo stare razglednice na ogled vsem.

"Na Godešiču pri Škofji Loki, kjer sem bil rojen, je živel čevljar, ki je imel ogromno velikonočnih in božičnih voščilnic. Te so napolnile mojo prvo zbirko," se začetkov zbirateljstva spominja Jože. Ko se je preselil v Gorenjo vas, je začel obiskovati "bolšjake", kjer so njegovo pozornost pritegnile stare razglednice, sploh tiste z motivom krajev občine Gorenja vas - Poljane. "Največ imam razglednic z motivom Gorenje vasi in Poljan. Nekaj jih je tudi s podobami iz Javorij, s Sovodnja, Stare in Nove Oselice, iz Lučin, s Trebije in mojega rojstnega kraja. Stare razglednice imajo dušo! So neprecenljiv spomin na stare čase in opomin, kako se podoba kraja in arhitektura spreminjata."

Razglednice z zgodbo
Zbirka obsega približno dvesto razglednic. Največ je razglednic iz časa pred prvo svetovno vojno in do druge svetovne vojne. Nekaterih razglednic je veliko, saj so jih v preteklosti v samozaložbi izdali gostilničarji in trgovci, druge so redke in jih je zato tudi težje dobiti, sploh originalne. Poleg duše imajo razglednice tudi svojo zgodbo, ki so jo spisali pošiljatelji sami. "Ena v moji zbirki je še prav posebna, in sicer gre za čas pred drugo svetovno vojno, ko so bili tu prisotni oficirji iz Srbije. Eden izmed njih se je zaljubil v dekle s Hotavelj in jo je preko razglednice povabil na zmenek pred cerkvijo sv. Lovrenca na Hotavljah. Zapis je sicer v cirilici, a zelo prisrčen," navdušeno pripoveduje Habjan.,

Najstarejša iz leta 1902
Posebno zanimive so razglednice, ki prikazujejo objekte, ki jih danes ni več možno videti v občini. Mednje sodijo na primer stara poljanska cerkev, kopališče na Sori v Gorenji vasi, originalna pokrita brv med Sestransko vasjo in Trato, ki jo je odnesla poplava leta 1926, in stari gasilski dom s stolpom za sušenje cevi v Gorenji vasi. Če na razglednici ni zapisan datum, je čas pošiljanja možno razbrati s pomočjo znamke, na primer črna znamka je bila izdana po atentatu na kralja Aleksandra leta 1934. Razglednice išče na bolšjih trgih, sejmih doma in v tujini ter na spletu. "Včasih se kakšna razglednica najde tudi v smeteh. Zbiralci se med seboj poznamo in se, ko nekdo najde kaj, kar bi morda zanimalo drugega, slišimo." Cena razglednice je odvisna od števila razglednic, starosti in ohranjenosti. "Imam razglednico iz leta 1902 z motivom Gorenje vasi. Ta je najstarejša v moji zbirki in sem jo dobil na sejmu Collecta v Ljubljani. Vem pa, da s podobnim motivom obstaja še nekoliko starejša, iz leta 1898, a mi je še ni uspelo dobiti." 

V občini manjka muzejsko društvo
Razglednice iz njegove zbirke so bile objavljene v lokalnih publikacijah oziroma zbornikih: Poljane, kdo bo tebe ljubil, V zavetju svetega Tilna in v koledarju starih razglednic od Škofje Loke do Žirov, ki ga je izdalo Zidarstvo Božnar. Pred leti jih je razstavil v prostorih OŠ Ivana Tavčarja. Decembra je za razstavo jaslic v cerkvi sv. Križa nad Srednjo vasjo pripravil izbor replik originalnih božičnih razglednic Maksima Gasparija. "V naši okolici pogrešam društvo, katerega člani bi bili zbiratelji in bi tako naše zbirke na ogled postavili širši javnosti," poudari Jože, ki poleg razglednic zbira tudi staro čevljarsko opremo. Na Tabru, kjer živi, je bil taščin oče čevljar. Izdeloval in popravljal je čevlje. Doma imajo še originalen čevljarski kot, star več kot sto let.

Lidija Razložnik

Fotogalerija