Stari vrh z novimi pridobitvami

26.6.2020

Poletje je počasi prišlo v kraje pod Starim vrhom in pomlad se umika. Z njo tudi tiha grožnja, ki je v tej pomladi preplavila deželo in ves svet. Življenje se spet vrača v stare tirnice.

V tem času je narava imela možnost, da se je malce oddahnila in obnovila svoje moči. Tudi ljudje pod Starim vrhom smo v tem času lahko marsikatero stvar obnovili, popravili, preuredili ter tako obiskovalcem in turistom že lahko ponudimo kar nekaj novih pridobitev. 

Družinski park se lahko pohvali z novo progo, ki je namenjena najmlajšim, na Starem vrhu je ponovno zaživelo preurejeno in obnovljeno teniško igrišče. Kolesarski navdušenci pa se lahko po poteh okoli Starega vrha zapeljejo z električnimi kolesi ob spremstvu vodnika, lahko pa tudi sami. V središču vasi Javorje si lahko ogledate obeležje meteorita Javorje, s katerim se radi pohvalimo, saj je tretji najden in obenem najtežji meteorit na področju Slovenije. Prav pri obeležju se začne kratka pohodna pot, imenovana Meteoritkova pot, ki nas iz vasi popelje do urejenega najdišča meteorita in nazaj.

Ponovno vabijo gostišča, kmečki turizmi in kmetije, ki ponujajo pestro izbiro kulinarike in možnost nočitve ali nastanitve za več dni. Tako lahko turist preživi lepe počitnice tu pod Starim vrhom, kjer je možno unovčiti tudi turistične bone. Možnosti za aktivno in kakovostno preživete počitnice so skoraj neomejene. Priporočamo tudi obisk drugih kulturnih in naravnih lepot po Poljanski dolini, od utrdb in ostankov Rupnikove linije do Tavčarjevega dvorca, ter obisk drugih prelepih skritih kotičkov v naši dolini.

Pesem o Loškem pogorju
Na Staremu vrhu v Loškem pogorju
so lepše počitnice, kot so na morju.
Kdor ljubi naravo snežnih gora,
naj pride v goste, pozdrav mu velja!

To pesem (v šestih kiticah) je napisal pokojni Franc Dolenc, naš rojak in človek, ki je vedel, kako ustreči gostu, da se je ta počutil med nami kot doma.
V njej opisuje vse lepote teh krajev. Zato vas z njegovimi besedami tudi mi vabimo, da nas obiščete.

Na praznični dan državnosti 25. junija smo se skupaj s prijatelji pohodniki podali na pohod Javorje–Žetina–Javorje in prehodili del naših lepih krajev, preizkusili nekatere dobrote naših kmetij, obiskali rojstno hišo velikega slikarja Antona Ažbeta in se po lepih senčnatih poteh povzpeli prav do vasi Žetina pod Blegošem ter se nato mimo slapu Rancka vrnili v Javorje.
Vabimo vas pa že tudi na naslednji pohod, Pohod na Blegoš kot nekoč, ki bo 18. julija izpred gostilne Blegoš v Javorjah, kjer bo zbor ob 8. uri. Vabljeni vsi ljubitelji narave, gora in dobre družbe.

Hermina Jelovčan

Fotogalerija