Stavba stare šole bo 'Hiša generacij'

28.5.2020

V stavbi nekdanje stare šole v Sestranski vasi bo občina s Centrom slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka uredila center za dnevno varstvo starejših.

Gradbeno dovoljenje za obnovo so pridobili že v maju 2017, in sicer za ureditev večgeneracijskega centra, ki pa je kasneje v sodelovanju z Ljudsko univerzo uspešno zaživel v obnovljenem gorenjevaškem Sokolskem domu.
Idejo so zato nadgradili s preureditvijo v center za dnevno varstvo starejših, saj v škofjeloškem Centru slepih in slabovidnih beležijo povečanje potreb po prostih mestih. Center dnevnega varstva bo deloval v pritličju, kjer bosta poleg skupnega prostora še kuhinja z jedilnico in soba za počitek, uredili bodo vrt za druženje na prostem. V zgornjih dveh nadstropjih bodo urejene še sobe za začasno namestitev starejših s spremljajočimi prostori.

Računajo na sredstva ministrstva
Obnova je ocenjena na 1,2 milijona evrov, zato je realizacija projekta v celoti odvisna od uspešnosti prijave na razpis Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je bil objavljen v začetku marca in od katerega na občini pričakujejo vsaj polovično sofinanciranje obnove. Prijavo pripravljajo skupaj s Centrom slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, ki bo v primeru realizacije tudi izvajalo socialnovarstvene programe v novi enoti. »Vsebinsko se tako zagotavlja širitev ponudbe in storitev v skupnosti za naše starostnike, ki bi jim na ta način zagotovili tudi možnost izbire in ustvarjali pogoje, da lahko čim dlje ostanejo v domačem okolju«, so še sporočili z občine.

P. N.