Tako veliko knjig, a tako malo časa (Frank Zappa)

24.12.2020

Mesec november je za nas, knjižničarje, prazničen, saj vsako leto obeležujemo teden splošnih knjižnic (16.–20. november).

Koronavirus je preprečil prireditve, so se pa dogodki preselili na splet. Naj vam na tem mestu podamo nekaj zanimivih podatkov, ki se navezujejo na našo dejavnost (s portala knjiznice.si): Knjižnično dejavnost opravlja 58 splošnih knjižnic, ki jo izvajajo v več kot tisoč manjših in večjih krajih po Sloveniji. Vse splošne knjižnice razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva, letno jih obišče več kot 10 milijonov obiskovalcev. Četrtina vsega prebivalstva Slovenije je članov splošnih knjižnic, na različne načine pa knjižnične storitve uporablja več kot polovica prebivalcev RS. Vsak član knjižnice si v povprečju izposodi 50 enot gradiva na leto ter lahko izbira med 480 prireditvami, ki jih letno organizira vsaka od 58 osrednjih knjižnic. Knjižnice so kot fizični in virtualni prostori učenja, prireditev, srečevanja in navdiha v lokalni skupnosti, informacijski centri ali tretji postori druženja, socialnega mreženja in demokratičnega sodelovanja. 
V Sloveniji je razvoj knjižnic usmerjen v posodobitev poslovnega modela in krepitev delovanja mreže knjižnic, v razvoj novih storitev, v pridobivanje znanj, potrebnih kot odgovor na neprestane spremembe v družbi, in v utrjevanje vloge knjižnice kot aktivnega partnerja v družbi. Knjižnica Ivana Tavčarja je na dan splošnih knjižnic na Facebook strani pripravila nagradno igro. Nagrajencem, ki ste si priborili brezplačno letno članstvo v naši knjižnici, čestitamo. Vsem pa vabilo – spremljajte nas na Facebooku, Twiterju … 
Sistem izposoje se spreminja glede na razmere. Ob oddaji prispevka v uredništvo je v naših enotah izposoja potekala po sistemu pultne izposoje – bralci se med policami ne morete sprehajati sami, gradivo vam pripravimo in prinesemo do pulta knjižničarke. Zaželeno je, da gradivo že vnaprej naročite po telefonu, elektronskem naslovu naslova ali Cobissu. O vsem vas sproti obveščamo na naši spletni strani.
Z decembrom si v razstavnem hodniku lahko ogledate novo razstavo Ceneta Božnarja Ljubezen do starin. Ljubitelj starin iz Puštala že od najzgodnejših let zbira stare predmete z različnih področij človekovega življenja in dela. Hrani jih v posebnem prostoru svojega doma v Žabnici. Želi si, da bi nekega dne iz te zbirke nastal pravi muzej, ki bi ohranjal našo kulturno dediščino. Poleg zbirateljstva se že več kot trideset let ukvarja tudi z restavratorstvom, s čimer stare predmete rešuje propada in pozabe. Prve predmete je našel v domači hiši in so bili last njegovih prednikov. Ko se je razvedelo, da zbira starine, mu je marsikdo prinesel "odsluženi" predmet, ki ga ni več potreboval in ga je bilo škoda zavreči. Več predmetov je kupil tudi na bolšjem trgu oziroma s pomočjo spleta. Cene je od leta 1974 član Muzejskega društva Škofja Loka. Ker je velik bibliofil, ima v svojem domu tudi knjižnico. Razstava bo na ogled do začetka februarja prihodnje leto.
Veseli nas, da se je vlada odločila ohraniti odprtost knjižnic v teh težkih časih. Da lahko vzamete v roke knjigo in odidete v drugi svet, se družite s knjižnimi junaki. Članom Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka pa nudimo tudi izposojo avdio knjig v slovenskem jeziku z uporabo pametnih telefonov. Izposoja avdio knjig se izvaja v mobilni aplikaciji Audibook, aplikacija je dostopna v aplikaciji Google Play (za vse Android telefone) ali v aplikaciji App Store (za Apple telefone). Spremljajte obvestila o trenutni izbiri avdio knjig naše knjižnice, ki jo bomo tudi ves čas dopolnjevali. Avdio knjige, ki jih ponujamo za izposojo, so namenjene vsem starostnim skupinam.

Lepo preživite praznične dni in naj bo tudi v letu 2021 knjiga vaša zvesta prijateljica. Srečno!

Bernarda Buh

Odpiralni čas med prazniki

Krajevna knjižnica Gorenja vas
četrtek, 24. 12. 2020, in četrtek 31. 12. 2020 - zaprto!

Ostale dni bodo enote knjižnic v občini odprte po ustaljenem urniku!