Tlak, ki najdlje zdrži

21.10.2021

Kar nekaj desetletij je bilo na sedaj že porušenem betonskem mostu čez reko Soro v Gorenji vasi pod asfaltno prevleko skrito tlakovanje iz granitnih kock.

Kocke, klane na dimenzijo z robom približno deset centimetrov, so bile na vozni površini položene v značilnem pahljačastem vzorcu. Kock niso polagali neposredno na beton, temveč na apnenčasti pesek, da so ublažili trenje. Izdelane so bile iz granita s sivo-belo-črno granulacijo.

Glede na to, da je bil most postavljen leta 1956, v naslednjem desetletju pa so izvedli asfaltiranje glavne ceste po Poljanski dolini, granitni tlak na mostu ni bil dolgo v neposredni uporabi pa tudi prometa s težkimi vozili ni bilo veliko, zato so se kocke odlično ohranile. Tlakovanje z granitom zaradi njegovih lastnosti velja za enega izmed najbolj trpežnih. Če se površina posede, je kocke možno preložiti. Granit spada med magmatske kamnine. Najbolj razširjena in znana slovenska magmatska kamnina je pohorski tonalit, iz katerega je osrednji del Pohorja. V preteklosti so ga imenovali pohorski granit. Podrobne raziskave so pokazale, da se sestava pohorskega tonalita nekoliko razlikuje od sestave klasičnega tonalita in da je zanj najustreznejše ime granodiorit. Geokronološke raziskave po metodi K-Ar so pokazale, da je kamnina nastala v obdobju miocena pred približno 16 milijoni let. Pohorski granodiorit je sive barve z rahlim modrikastim odtenkom, homogenost kamnine pa prekinjajo različno široke in različno razporejene bele aplitske in pegmatitske žile. Ali gre pri kocki z gorenjevaškega mostu za pohorski granodiorit ali granit drugega izvora, bi lahko z gotovostjo pojasnila šele podrobna geološka analiza.

Jure Ferlan