Tradicionalne jedi v sodobni preobleki

24.3.2022

Zavod Poljanska dolina je v začetku marca v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem (VSŠGVT) Bled pripravil kulinarični dogodek Ta dobra stara kuha na Dvorcu Visoko.

Na gastronomsko-kulinaričnem večeru so blejski študenti jedi, pripravljene po starih hišnih receptih, postregli v sodobni obliki. Osnovo so jim predstavljali recepti iz kuharske knjige Pavleta Hafnerja Ta dobra stara kuha, v kateri so zbrani številni recepti s škofjeloškega območja, ki jih je na Dvorcu Visoko pripravljala nekdanja gospodinja Ana Kalan, a so jih prilagodili sodobnemu času. Kot je na dogodku poudaril etnolog Janez Bogataj, dediščina namreč ne sme biti prehranski muzej, ampak nas mora motivirati pri iskanju novih rešitev. In to je študentom odlično uspelo, se je strinjal tudi sam. 

Kuharji in natakarji VSŠGVT Bled so pod mentorstvom predavatelja strežbe Zorana Jozića in predavatelja kuharstva Jožeta Zalarja goste pričakali z ocvirkovco ter toplim bukovim likerjem s cimetom in pomarančo. Sledili so drobnjakovi štruklji v kokošji juhi, ki so jih poudarili kot najbolj značilno jed Poljanske doline, ko so lani v okviru Zelenega dneva Poljanske doline v sodelovanju z uglednimi strokovnjaki s tega področja zarisali smernice za nadgradnjo kulinarične ponudbe v Poljanski dolini. Za glavno jed so na mizo prinesli pečen svinjski trebuh z janeževo omako, klobaso v vinu, krompirjevko, pečeno kislo zelje in koreničje. Na koncu je pri sladici na mizi zadišalo po pečenih jabolkih z medom, ki so jih postregli na orehovem biskvitu in z vinskim šodojem. Od gostov so se poslovili z izborom sirov s Kmetije Pustotnik, lokalne ponudnike pa so vključili tudi pri ostalih jedeh, in sicer Kmetijstvo Čadež, Mesarstvo Perešuti ter kmetiji Galjot in Demšar.

Župan Milan Čadež, direktor Zavoda Poljanska dolina Tomaž Trobiš in direktor VSŠGVT Bled Peter Mihelčič so ob zaključku večera poudarili pomembnost dobrega medsebojnega sodelovanja za nadaljnji razvoj kulinarične ponudbe na Dvorcu Visoko. "Dvorec si zasluži, da postane pomemben kulturni in gostinski objekt na Slovenskem," je poudaril tudi Janez Bogataj.

Mateja Rant