Unikaten nakit iz lesa za samozavestne ženske

21.4.2022

Začetki ustvarjanja Kristine Martinčič iz Lučin segajo v leto 2009, ko je med izdelovanjem pohištva za njihov dom opazovala očeta Janeza.

Prva izdelka, ki jih je izdelala iz lesa, "luster" in dve stenski svetilki, je za božič podarila bratu. Njeni izdelki pod blagovno znamko Kristina M Designs so na trgu prisotni vse od leta 2016.

Ko je opazovala očeta, kako z užitkom izdeluje predmete iz lesa, se je v njej prebudila želja, da bi to počela tudi sama: "Nisem se zavedala, da bo to vplivalo na mojo prihodnost. Ko sem prvič obdelovala les, nisem mogla verjeti, kaj vse se da izdelati iz njega in kako je lep!" Hvaležna je očetu, da jo je nevede vpeljal v svet lesarstva. Les je zanjo najlepši material: je topel, čudovitih barv in ima razgibano teksturo. Vsak kos zase je unikat. Možnosti obdelovanja in izdelave iz njega so neskončne, razloži Kristina Martinčič, ki je umetniško žilico podedovala po mami Mariji, ki je izjemna slikarka. Leta 2012 je za unikatno torbico iz lesa prejela naziv zeleni inovator. Priznanje jo motivira še danes. "Pred tremi leti sem odkrila, kaj si želim oblikovati, in se tako usmerila v nakit." Razvila je svojo tehniko krivljenja furnirja in nastala je kolekcija uhanov, ki ji je dala potrditev, da je bila njena odločitev prava. Navdih se ponuja sam po sebi, ko najde ali dobi v dar kos lesa z unikatno teksturo: "Včasih je neka oblika, ki me spremlja v vsakdanjem življenju, ali pa sama možnost obdelave lesa." Uživa ob preizkušanju novih tehnik in raziskovanju možnosti, ki jih les in oblikovanje ponujata, in takrat nastanejo nove oblike in izdelki. Rada je inovativna in izdeluje izdelke, ki jih še ni na trgu. Od tod tudi njen slogan: Od lepote lesa do inovativnega dizajna. Izdeluje iz mizarskih ostankov, uporablja les sadnih dreves z domačega dvorišča, nekaj lesa pa ima tudi iz Srbije. "Zelo rada pobrskam po drvarnici, kjer sem našla že kar nekaj posebnih kosov in jih rešila pred sežigom. (smeh) Sicer pa okolica že dobro ve, da obožujem les, in mi velikokrat podarijo zanimive kose lesa." Najraje ima oreh. Prvič ga je spoznala, ko je iz njega izdelala nagrajeno torbico in se vanj zaljubila: "Navdušuje me njegova barva – lahko je zelo svetla, zelo temna ali celo rdečkastorjava. Njegova tekstura je umetnina že sama po sebi in kar se tiče obdelovanja, je ravno pravšnji." Les kombinira s kovino: aluminijem, nerjavečim jeklom in medenino, saj se lepo dopolnjujejo. Vsi dodatki za nakit – ogrlice, sponke, uhančki … – so izdelani iz kakovostnega nerjavečega jekla, ki ne povzroča alergij in je prijeten za nošenje. Vsak kos nakita je izdelan ročno. Veliko pozornost namenja detajlom in skrbno izbira les – vse zato, da je končni izdelek čim bolj atraktiven. Skozi leta se je njen slog spremenil in nadgradil: "Ko pogledam svoje izdelke, ne morem verjeti, da vse to nastaja izpod mojih rok. Od začetka do danes je viden očiten razvoj mojega znanja obdelovanja lesa kot tudi oblikovanja. Ena izmed mojih strank me je opisala kot kreativnega genija, saj še nikoli ni videla takšnih izdelkov. Ko prejmeš tak kompliment, veš, da si na pravi poti," je pojasnila Kristina Martinčič, po poklicu diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil ter inženirka lesarstva.

Pri ustvarjanju sledi pravilu, da izdeluje izdelke, ki jo veselijo, saj samo tako nastane kakovosten izdelek. Letos je razširila svojo ponudbo tudi na dekorativne izdelke za dom. Med najbolj prodajane izdelke sodijo uhani, za katere je veliko zanimanja iz tujine. Na voljo so tudi ogrlice, table z imeni v skandinavskem stilu ter novost: izdelki za dom. Prvi takšen izdelek je namizno ogledalo, kmalu pa se mu pridružijo še drugi. Trenutno najraje izdeluje nove stvari, razvija nove izdelke, saj ji to predstavlja izziv in radovednost, kakšen bo končni izdelek. "Ta čas je moj najljubši izdelek namizno ogledalo."

Izdelala je že veliko unikatnih izdelkov od nakita, različnih modnih dodatkov, tudi za moške: metuljčke, kravate, pisarniške dodatke do velikega počivalnika. Po njenem nakitu posegajo ženske, ki so edinstvene in samozavestne, jih ni strah biti to, kar so. "Zelo veliko mi pomeni, da ženske podpiramo ena drugo, se spodbujamo, in zato še z večjim veseljem izdelujem nakit, ki ni samo modni dodatek, ampak simbol podpiranja žensk, da so, kar so, čudovite v vseh pogledih!"

Lidija Razložnik