Uspehi gasilca Gregorja Stanonika

5.12.2019

Že petič svetovni prvak

Konec oktobra se je Gorenjevaščan Gregor Stanonik udeležil najtežjega gasilskega tekmovanja na svetu, Firefighter Combat Challenge, ki je potekal v ameriški zvezni državi Alabami. Tam je ponovno dokazal, da sodi v sam vrh najhitrejših gasilcev, saj je vnovič postal svetovni prvak.

»Z doseženimi rezultati sem zelo zadovoljen. Veseli me, da še vedno ostajam v svetovnem vrhu,« je po vrnitvi domov povedal Stanonik, čigar cilji za (letošnjo) tekočo sezono niso bili nizki. »Cilji so bili visoki in skoraj vse sem dosegel,« je zadovoljen priznal. Petič zapored je osvojil naslov svetovnega prvaka v kategoriji chief, v kateri se pomerijo le predsedniki in poveljniki gasilskih enot. Uvrstil se je med prvih 10 na svetu v kategoriji open. Tako kot lani je med 500 tekmovalci iz 15 držav tekmovanje zaključil na 5. mestu. V dvojicah z Anžetom Habjanom sta imela nekaj smole, a sta zadovoljna z naslovom svetovnih podprvakov. »Letos je bila konkurenca kar huda, boljša kot preteklo leto. V štafeti smo prav tako z malce smole v polfinalu na koncu osvojili 3. mesto.« Ekipo sta poleg Stanonika in Habjana sestavljala še Igor Pašič (PGD Radovljica) in Miha Pintar (PGD Duplje).

Na evropskem tekmovanju, ki ga je septembra gostilo PGD Bled, je Gregor osvojil 3. mesto v posamični kategoriji, v dvojicah z Anžetom Habjanom sta postala evropska prvaka z novim evropskim rekordom, v štafeti pa so ubranili naslov evropskih podprvakov.

Tekmovanje v Ameriki mu vsakokrat predstavlja izziv
Gregor neprestano skrbi za svojo fizično pripravljenost. Treningu in tekmovanju se ni odrekel niti na dopustu na Hrvaškem. Kot pojasnjuje, mu svetovno prvenstvo čez lužo vedno znova predstavlja velik izziv, zato mu motivacije nikoli ne zmanjka. »Vsakič znova želim ostati v samem vrhu, kar mi zadnja leta uspeva. Želim si, da bo tako tudi v prihodnje, tako da že pridno treniram za naslednjo sezono,« iskreno pove. »Na tem mestu bi se rad zahvalil sponzorjem, ki mi delno krijejo stroške udeležbe na tekmovanjih. Vsaka sezona tekmovalca poleg priprav stane minimalno pet tisoč evrov. Zato hvala Knauf Insulation Slovenija, MS gozdarstvo Mario Stajič, s.p., Občini Gorenja vas - Poljane in Marmorju Hotavlje.«

Lidija Razložnik