Uspeš s pridnostjo, sposobnostjo in vizijo

4.2.2021

Kmetijo Jeran v Žirovskem Vrhu Svetega Urbana je leta 2007, ko je samevala že dve desetletji, podedoval Miha Gantar. Z ženo Ano sta jo postopoma začela obnavljati.

Četudi so kmetijo v vmesnem času obdelovali, so bila poslopja dotrajana. Leta 2011 so se vselili v novo hišo in se začeli privajati na novo okolje. "Kmetija obsega 22 hektarov, od tega je pol gozda in pol travnikov. Nekaj imamo tudi v skupni lasti. Leta 2014 smo registrirali dopolnilno dejavnost na kmetiji – peko kruha, piškotov in potic, pridelavo in predelavo domačega sadja ter zelenjave, gozdnih sadežev, zelišč in dišavnic na tradicionalni način," pojasnjujeta mlada gospodarja, ki kmetijo obdelujeta s četico svojih štirih fantov: dvanajstletnega Žige, osemletnega Anžeta, štiriletnega Marcela ter dveletnega Krištofa.
Oba sta po izobrazbi iz živilske stroke in imata veliko veselje s pridelavo in predelavo različnih živil. Miha je zaposlen pri Mesarstvu Oblak, Anina velika želja pa je vedno bila, da ostane doma in izdeluje izdelke po svojih receptih. Tako vse piškote (od tankih valjanih maslenih piškotov ali valjančkov do cimetovih srčkov, medenjakov in kokosovih rumovih kroglic) naredi ročno, brez umetnih dodatkov, uporablja samo surovo maslo. Stranke največ povprašujejo po mešanih piškotih, valjančkih in cimetovih srčkih, otroci doma pa imajo najraje kokosove kroglice in cimetove prizmice. Peče tudi več vrst potic: orehovo, pehtranovo, drobnjakovo, kokosovo, rozinovo, rožičevo, potratno in ocvirkovico. Prodajajo v trgovinah KGZ Škofja Loka, v Kranju in na širšem Gorenjskem do Medvod, na domu, na spletu, veliko naročil imajo za poroke, obletnice in druge slovesnosti, ko pripravijo tudi do dvajset vrst različnih piškotov in peciv. "Za praznike imam vedno veliko naročil, tako da mi morajo takrat pomagati vsi domači," pove Ana. "Pripravimo tudi veliko poslovnih in novoletnih daril." Kuha še domače marmelade in različne sirupe iz bezga, kopriv, žajblja, regrata. Recepte po navadi preizkuša tako dolgo, da sta z njimi zadovoljna oba z možem.

Zaradi terjaka do nasada bezga
Zadnja tri leta so se še posebno posvetili izdelovanju terjaka. "Terjak je močno koncentriran sok zrelih jagod črnega bezga in sladkorja, ki se na nizki temperaturi kar tri dni kuha do goste, lepljive zmesi. Poznan je predvsem v Škofjeloškem hribovju, vključno s Selško in Poljansko dolino. Je obvezen spremljevalec pri prehladnih obolenjih, za zdravljenje gripe in pljučnih bolezni, za dvig odpornosti in za hitrejše okrevanje po bolezni," pojasni dobrobiti terjaka Ana. Kuhati ga je začela po naključju: "Ko sem ga pripravljala za domačo rabo, me je ravno klicala poslovodkinja iz KGZ Škofja Loka, da bi naročila piškote. Naročila je še nekaj kozarčkov terjaka za prodajo v trgovini, ki so pošli v nekaj dneh ..." Ker je povpraševanje po njem iz leta v leto večje, so leta 2019 na kmetiji uredili nasad bezga. "To je za nas kar poseben izziv, saj je v Sloveniji teh nasadov zelo malo in je zelo težko dobiti kakšno koristno informacijo glede rasti in vzdrževanja grma bezga. Upamo, da bomo v prihodnje proizvodnjo bezgovih jagod še povečali, kar je tudi naša velika želja, da poleg običajnega terjaka naredimo takega brez sladkorja, za kar je med našimi strankami veliko povpraševanje, ter čim več drugih izdelkov iz bezgovih jagod in bezgovih cvetov," pojasnjujeta mlada obdelovalca kmetije.

Kmetija Jeran sodeluje tudi s kavarno na Visokem, in sicer od leta 2017, ko so začeli izdelovati buhteljne v obliki srčka, ki je sestavljen iz treh različnih velikosti buhteljnov, polnjenih z različnimi vrstami domačih marmelad. Ponudbo so dopolnili še s terjakom, ki ga v času odprtja kavarne strežejo vsak dan, skuhajo ga tudi v visoški črni kuhinji.

Delujeta v smeri samooskrbe
Tudi med epidemijo jim ni dolgčas, dopoldne Ani zapolnita dva šolarja ter dva "vrtovčka", popoldne po prihodu Miha iz službe pa počaka še vse ostalo delo in peka, ki se včasih zavleče tudi pozno v noč. Njuna želja je, da se bi kmetija razvila v moderno samooskrbno kmetijo, ki lahko preživi s prodajo domačih izdelkov. "Mi verjamemo, da če si priden, sposoben in imaš vizijo za vnaprej, ti prej ko slej uspe, ne glede na težave, ki te doletijo v življenju. In kakor piše na posvetilu na našem terjaku: 'Dobro se z dobrim vrača' – v vseh pogledih življenja."

Damjana Peternelj

Fotogalerija