Uspešno šahovsko leto na Poljanskem

23.12.2019

V letošnjem letu je potekal že šesti ciklus za Pokal Poljanske doline Minervo 2019, ki je na osmih turnirjih gostoval v večjih krajih Upravne enote Škofja Loka ter v Idriji in Tolminu, v naši občini pa tokrat prvič na Hotavljah.

Ciklusa se je skupno udeležilo 110 igralcev iz cele Slovenije in je tako postal eden večjih tovrstnih ciklusov v državi, drugače pa edini s tovrstnim modelom selitve turnirjev po različnih krajih. Lepe nagrade, prijetno vzdušje ter igralni sistem, ki omogoča vsem igranje s sebi enakovrednimi nasportniki, so botrovali temu, da se je turnirja poleg številnih slovenskih igralcev udeležilo tudi večje število igralcev iz Hrvaške ter več ruskih, ki sicer živijo v Sloveniji, so pa šahovsko znanje nabirali v Rusiji. Močnega tekmovanja se je udeležilo tudi več slovenskih in hrvaških velemojstrov, med njimi slovenska reprezentanta, velemojstra Matej Šebenik in Jure Škoberne, ter velemojstrici Darja Kapš in Ana Srebrnič. Vedno več pa je tudi domačih igralcev, tudi mladih, ki jim je ciklus v osnovi namenjen. Še vedno izstopajo Vojko Reven, Pavle Rant, Jože Čadež ter Goran Šušnjar, ki si običajno delijo nazive najboljših na točkovanju za prvenstvo občine Gorenje vas - Poljane.

Nove organizacijske zahteve, izpeljava osmih turnirjev ter misel na podmladek so botrovale ustanovitvi novega šahovskega kluba Poljanske doline z imenom ŠK 64 s sedežem v Žireh. Prvi predsednik je postal Matjaž Mazzini, podpredsednik pa Marko Kavčič.

V letošnjem letu je bilo v dveh sklopih, pomladanskem in jesenskem, izpeljanih tudi več šahovskih predavanj, ki jih je vodil lanskoletni zmagovalec ciklusa za Pokal Poljanske doline, mednarodni mojster Leon Mazi. Srečanja so potekala v Šubičevi hiši v Poljanah ter v knjižnici v Gorenji vasi in so postregla s številnimi zanimivostmi in praktičnimi napotki za vse udeležence.

Matjaž Mazzini