Ustvarjalno aktivni tudi v času epidemije

26.6.2020

V Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Trata iz Gorenje vasi so spomladi za otroke od 7. do 14. leta starosti organizirali natečaj Ilustrirana kratka zgodba. Tudi v Kulturnem društvu (KD) dr. Ivan Tavčar Poljane so v okviru svojih letnih aktivnosti spomladi organizirali likovni in literarni natečaj za osnovnošolske otroke.

KUD Trata iz Gorenje vasi so natečaj pripravili v želji po spodbujanju kulturne ustvarjalnosti mladih. Kot že naslov pove, so jih povabili, naj ustvarijo krajšo zgodbo na temo koronačasa ali po prosti domišljiji ter jo opremijo z ilustracijo, bodisi s svinčnikom, barvicami, flomastrom, voščenko ali v tehniki akvarela. Vse to so morali umestiti na list formata A4. V času epidemije niso mirovali niti v Poljanah, saj so v KD dr. Ivan Tavčar Poljane iskali poti, kako ostati kulturno aktiven tudi v razmerah, ko je omejeno gibanje med ljudmi. Organizatorka natečaja Ilustrirana kratka zgodba v KUD Trata Gorenja vas Jana Rojc je povedala, da so do izteka natečaja 30. maja prejeli le likovna dela, saj je bilo očitno tovrstno ustvarjanje privlačnejše od pisanja zgodb. Prispelih del učencev Osnovne šole Ivana Tavčarja je bilo več kot trideset, dobili pa so tudi izdelke iz Koprivnice na Hrvaškem, kjer imajo prijatelje. To je dalo natečaju mednarodni pridih. Izdelke bodo razstavili v septembru v prostorih gorenjevaške knjižnice, kar bo tudi nagrada za mlade ustvarjalce, saj bodo lahko s ponosom povabili starše in prijatelje na ogled svojih likovnih stvaritev. Poleg tega natečaja se je v Gorenji vasi zaključil tudi mednarodni likovni natečaj Otroci pomagajo otrokom, ki letos praznuje desetletnico. Zaradi epidemije covida-19 letos niso mogli izpeljati zaključne prireditve s podelitvijo priznanj in nagrad z udeležbo gostov iz drugih držav. Natečaj, ki ga koordinira njegova pobudnica Jana Rojc, skupaj organizirajo KUD Trata, Osnovna šola Ivana Tavčarja, Mestni muzej Idrija in Rdeči križ Slovenije. Na natečaj je prispelo kar 132 likovnih del iz 222 šol in vrtcev iz Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške in Litve. Sodelovalo je 258 mentorjev. Nagradili so trideset del, ki jih je izbrala strokovna komisija. Nagrado zanje, brezplačen obisk Bolnice Franja za celo družino, je prispeval Mestni muzej Idrija. Posebne nagrade so prejela še po prva tri dela iz vsake triade osnovne šole. Dela, ki so po besedah Rojčeve vsako leto kakovostnejša, so bila v juniju razstavljena v gorenjevaški šoli, svoj prostor pa bodo našla tudi v razstavnem prostoru Bolnice Franja v Novakih. 

V KD dr. Ivan Tavčar Poljane so organizirali likovni in literarni natečaj za osnovnošolske otroke iz gorenjevaške občine na temo varovanja okolja v Poljanski dolini. Predsednik Goran Šušnjar je povedal, da je bil odziv le na literarnem področju, na likovnem pa ne, zato so na pobudo voditeljice likovne sekcije društva Jerneje Kos pristopili k izvedbi nadomestnega razpisa na družbenem omrežju Facebook. S temo natečaja Barve pomladi so v času epidemije želeli poudariti lepoto, ki nas obkroža, pa je zaradi hitrega tempa življenja otroci in odrasli velikokrat niti ne opazimo. Veseli so bili pozitivnega odziva, saj je svoje kreacije poslalo kar petdeset otrok. Komisija je izbrala 15 najboljših del in jih objavila na razstavi na Facebooku, pet najboljših pa tudi nagradila. Med literarnimi izdelki, prispelo jih je trideset, je bila nagrajena pesem z naslovom Jaz predlagam Žige Starmana iz gorenjevaške šole, ki je ustvarjal pod mentorstvom Jane Rihtaršič. Ta čas pa na profilu društva na Facebooku poteka virtualna razstava likovnih del, ki so nastala v sodelovanju z likovno sekcijo Mavrica Društva podeželskih žena Blegoš pod skupnim naslovom Vse že cveti.

Jure Ferlan

Fotogalerija