Ustvarjalno in športno preživljanje časa med karanteno

23.4.2020

»Pridi, ti pokažem, kako smo se pa mi nekoč igrali«

V red in rutino sta se čez noč prikradla nered, otroška razigranost in razposajenost, ki kar kličeta po igranju, tudi na prostem.

Starši smo vedno bolj začeli ugotavljati, da pogrešamo vzgojiteljice in učiteljice, učitelje, da ob službah, delu od doma, gospodinjstvu, šolanju na daljavo, stresu, ki ga tako ali drugače prinaša stanje karantene, komaj še vemo, kje se nas drži glava. Po svojih najboljših močeh se iz dneva v dan trudimo, da bi dnevi potekali kar se da normalno in za naše otroke čim manj stresno. In v resnici je to največ, kar lahko v tem trenutku naredimo. Ob vseh ukrepih so tudi otroci že ugotovili, da življenje precej drugače teče.
Otroci v resnici ne potrebujejo veliko sredstev za igro, vi starši pa ne pedagoške izobrazbe, da bi otrokom pomagali pri preživljanju časa brez druženja z vrstniki in drugimi. Je pa res, da si boste vseeno morali vzeti nekaj časa za to. Pokažite jim, kako ste se igrali vi, ko ste bili otroci.

Od iger z žogo do …
Žoge ponujajo nešteto možnosti za igro in učenje. Verjamem, da imate ta pripomoček v vsakem domu, morda najdete tudi kolebnico, se še spomnite gumitvista oziroma skakanja elastike. Vse to nudi veliko gibalnih izzivov. Priljubljena igra je bila tudi ristanc ali tancalca. To lahko zalepite s pleskarskim lepilnim trakom po hodniku, jo narišete s kredami na asfaltu ali pa s palčko v pesek tako kot krog za zemljo krast. Ob lepem vremenu je pomembno, da smo čim več zunaj in izkoristimo prav vsak dan. Skupaj naberite in posušite zelišča za čaj. Otroci se bodo ob tem ogromno naučili. Ležanje na tleh, biti del Zemlje, opazovanje oblakov in iskanje oblik v njih. Lahko tekmujete, kdo opazi slona, gobo, avto, srce, ali pa se preprosto pogovarjate o tem, s kom ste vi kot otrok opazovali oblake, krošnje dreves v vetru in se lovili med debli. Če je dan vetroven, lahko greste z otroki spuščat zmaja na bližnji hrib. Če zmaja nimate, ga lahko skupaj naredite. Izdelava mlinčka iz odpadnega ali naravnega materiala in postavljanje tega ob potočku, opazovanje vode, ki poganja mlin, je otrokom zelo zanimivo. Se še spomnite iger, kot so slepe miši, balincanje, ali kuhanja v blatnih kuhinjah, kjer smo kuhali jedi iz blata in trave? Za pihanje milnih mehurčkov in risanje s kredami res potrebujete nekaj pripomočkov, za risanje z blatom po kamnih, papirju ali tleh pa ne rabite veliko, a je nekaj prav posebnega. Prav tako iskanje skritega zaklada, poligon okrog hiše in piknik na travniku ali gozdni jasi. Kdaj ste se nazadnje šli pantomimo, se spomnite gledališča na prostem, kako smo si razdelili vloge in se šli pravo impro ligo?
Gozd – zakladnica idej in učilnica za življenje
Gozd nam ponuja možnosti za naravne oblike gibanja, za igre vlog, umetniškim dušam pa neverjetne možnosti za ustvarjanje. Umetnijam iz naravnih materialov danes pravimo 'landart'. To so umetnije iz rož, listkov, vejic, kamnov, mahov, češarkov … Prav posebno doživetje je prisluhniti pravljici sredi gozda ali igranje igre tri v vrsto s češarki, kamenčki, listki, vejicami.

Kaj pa, če dežuje?
April zna biti muhast, zato je dobro imeti pripravljen načrt, kaj početi v zaprtem prostoru, ko zunaj lije kot iz škafa. Iskanje skritega predmeta, ko otroku pomagamo tako, da ga usmerjamo z izrazi »toplo, vroče, hladno, mrzlo«, je dobra igra za urjenje orientacije. Zabava z letalčki iz papirja, ročne spretnosti pri origami tehniki so poplačane takrat, ko letalo poleti po prostoru. Skrivalnice po hiši so otrokom nadvse zabavne, sploh če jim starši pomagamo pri skrivanju. Verjetno ni družine, ki ne bi imela družabnih iger, od tistih najbolj klasičnih do novejših, s katerih spihajte prah in ponovite pravila. Pa še en namig, kadar dežuje, ni ničesar bolj zabavnega od skakanja po lužah in metanja kamenčkov vanje.
Ker pa življenje v resnici ni samo igra in zabava, otroke vključite v vsakdanja opravila. Naj pomagajo presaditi rože, zasaditi vrt, skuhati preprosto kosilo, posesati in pomesti po hiši, očistiti avto, obrisati prah, zložiti in presortirati igrače, pospraviti posodo iz stroja, zložiti nogavice, pospraviti sobo, postlati posteljo, očistiti čevlje, zalivati rože, vrt, skrbeti za domače živali, bodisi na kmetiji bodisi za hišne ljubljenčke. Če jim bo kdaj dolgčas, pa tudi ne bo konec sveta, saj se v času, ko nam je dolgčas, rojevajo najboljše ideje.

Narišimo mavrico
Ne vemo, kako dolgo bo trajalo to obdobje, v katerem smo se znašli, vendar vedno imejmo upanje, bodimo pozitivni in otrok ne obremenjujmo preveč z našimi odraslimi skrbmi. Otroci vedo, čutijo, da se dogajajo spremembe. Mnogi sprašujejo, zakaj. Povejmo jim resnico na njim razumljiv način. Skupaj na velik list papirja (uporabite stare koledarje) narišite veliko pisano mavrico, ki je simbol upanja na lepši jutri, na konec tega obdobja, z mislijo, da po vsakem dežju posije sonce. Mavrice nalepite na okno, da jih bodo lahko od daleč opazovali tudi drugi prebivalci naše lepe doline. Stopimo narazen, da bomo kmalu lahko spet stekli eden drugemu v objem. Ostanite doma, ostanite zdravi!

Urša Peternel