V Poljanah odprto najobsežnejše gradbišče v občini

26.3.2020

Projekt protipoplavne zaščite Poljan se nadaljuje. Dela na različnih delih gradbišča trenutno izvajajo kar štiri ekipe. Investicija se bo intenzivno nadaljevala vse leto, zaključek je predviden v prvi polovici leta 2021.

Dela potekajo na območju prestavitve struge pri Hotovlji, kjer je izvajalec postavil tudi začasni gradbiščni dostop ob levem bregu reke Sore. Poleg tega potekajo pripravljalna dela za postavitev temeljev za novi most čez reko – z deli bodo začeli takoj po odstranitvi stare transformatorske postaje in elektrovodov. Konec februarja so zato že priklopili novo transformatorsko postajo, ki je postavljena pri novem križišču v Predmostu. Prav tako z deli nadaljujejo pri ureditvi Breteževega grabna in dveh novih mostov: za pešpot ob Sori in za promet nasproti Hrena. Vzporedno z ureditvijo struge gradijo nove prometnice, zato je na tem delu cestna zapora. Prav tako dela napredujejo pri zniževanju terena platoja pri Predmostu, ki je doslej povzročal zajezitev odtekanja poplavnih vod. Ko bo mogoče preusmeriti promet na novo dostopno cesto do cerkve, bodo staro cesto ob Sori v celoti odstranili, na znižanem platoju pa uredili novo pešpot. Obenem urejajo nasipe na skrajnem zahodnem delu gradbišča pri cerkvi.

Znesek investicije po pogodbi znaša 2.919.000 evrov, od tega bo občina krila 609.693 evrov, preostanek pa Direkcija RS za vode. Strošek novega krožišča bo 467.765 evrov; občina bo krila 73.054 evrov, razliko pa Direkcija RS za infrasrukturo. Krožišče mora biti dokončano pol leta po uvedbi v delo, v tem času bo predvidoma do konca leta končan tudi novi most čez Soro, na katerega se krožišče navezuje.

K. Z. B.

Fotogalerija