V Poljanah predizbor za državno tekmovanje diatonične harmonike

6.2.2020

Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane je sprejelo povabilo, da pomaga pri izvedbi enega izmed letošnjih štirih predizborov za sodelovanje na državnem tekmovanju diatonične harmonike, ki potekajo po različnih krajih po Sloveniji.

Organizirata jih Zveza diatonične harmonike Slovenije in Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.
Tako so 19. januarja v kulturnem domu v Poljanah pripravili dogodek, sestavljen iz dveh delov. Najprej so obiskovalci uživali v nastopu otroške folklorne skupine OŠ Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi, ki je predstavila gorenjske plese. Zaigrali so tudi domači harmonikarji iz Poljanske doline: Hieronim Šubic, Jože Reven in Rajko Bogataj. Program je povezoval Alojz Bogataj.
V drugem delu prireditve je nastopilo devet tekmovalcev, ki so se potegovali za nastop na letošnjem državnem tekmovanju diatonične harmonike. Tekmovali so v disciplini Solisti – tradicionalna in originalna glasba, ki je v osnovi ustvarjena za diatonično harmoniko in v disciplini Solisti – vsa glasba, tudi tista, ki ni bila ustvarjena za diatonično harmoniko. Izvedli so po dve skladbi po lastni izbiri. Ocenjevalno komisijo so sestavljali: člana strokovnega sveta Zveze diatonične harmonike Slovenije (ZDHS) Janez Fabijan in Rok Sitar ter Nejc Pačnik, podpredsednik ZDHS. Razdeljeni v sedem kategorij, so meh raztegovali: Jan Zgonc, Aljaž Mauko, Jakob Tojnko, Aljaž Zelnikar, Matic Čebulj, Luka Ban, Primož Gnidovec, Rok Traven in Jurij Kink. Največ točk je zbral Primož Gnidovec, ki je edini nastopil v obeh disciplinah.
Predtekmovanje v Poljanah je bilo eno izmed štirih, ki potekajo po različnih krajih po Sloveniji. Državno tekmovanje v diatonični harmoniki bo 9. maja v Dvorani Jožeta Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Jure Ferlan