V šolski stavbi že petdeset let

21.10.2021

OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas domuje v isti stavbi že petdeset let. Zaradi epidemije je praznovanje njenega rojstnega dne skromno in prestavljeno na boljše čase. V šoli pa se poleg pouka vedno dogaja kaj zanimivega in poučnega.

Septembra in v začetku oktobra so potekali prvi dnevi dejavnosti. Petošolci so odkrivali zgodovino šolstva v Šolskem muzeju v Ljubljani. Šestošolci so spoznavali znamenitosti Notranjske – Postojnsko jamo, Predjamski grad in Cerkniško jezero. Sedmošolci so imeli kulturno obarvano ekskurzijo na Dolenjsko. Obiskali so Jurčičevo domačijo na Muljavi in Trubarjevo domačijo na Raščici, za zaključek pa so se posladkali v sušilnici sadja in si ogledali staro kmečko orodje v Gradežu nad Turjakom. Osmošolci so se odpeljali do Vitanja in spoznavali Center Noordung, nato je sledil ogled Ptujskega gradu in starega dela mesta Ptuj. Devetošolci so spoznavali grozote prve svetovne vojne v Kobariškem muzeju in Nemški kostnici v Tolminu, nato pa občudovali lepote Tolminskih korit. Učenci sedmega in osmega razreda so si ogledali predstavo Butalci na Loškem odru, najstarejši vrtčevski otroci pa so se srečali z junaki v Kekčevi deželi.

Petdeset let šolske stavbe v Gorenji vasi
Stavbo Osnovne šole Ivana Tavčarja so postavili pred petdesetimi leti. Projektant nove šolske zgradbe je bil arhitekt Branko Kocmut, ki je s podjetjem Komunaprojekt izdelal načrte za gradnjo. Šolo je približno dve leti gradil SGP Tehnik Škofja Loka. Slavnostno odprtje šole je bilo v nedeljo, 29. avgusta 1971, dan po 120. rojstnem dnevu Ivana Tavčarja, po katerem je šola dobila ime; prej se je imenovala Osnovna šola Gorenja vas. Tega dne so na vseh hišah v Gorenji vasi razobesili zastave, pred vhodom v šolo je na mlajih visel napis Sodobna šola – vir napredka, na stari šoli, ki so jo podrli sredi letošnjega septembra in na njenem mestu že gradijo novo poslopje, pa je bil napis Sto let si nam bistrila glave, hvaležni se poslavljamo. Na slavnostni prireditvi je sodelovala pihalna godba iz Žirov, ki je hodila in igrala od današnjega Sokolskega doma do šole, nastopali so učenci in Gorenjevaški oktet. Občinstvo je nagovorilo več govornikov, med njimi ugledna politika Zdravko Krvina (ki je tega dne odkril doprsni kip Ivana Tavčarja pred vhodom v šolo; izdelal ga je Tone Logonder) in Boris Ziherl. Slovesne prireditve se je udeležilo okoli šest tisoč občanov – 29. avgust 1971 je bil res prazničen dan za Gorenjo vas in njen šolski okoliš. Načrtovali smo, da bo leto 2021 posebej zaznamovano s praznovanjem visokega jubileja, a je pandemija marsikaj preprečila. Nekaj malega v poklon lepi abrahamovki pa smo vseeno uspeli realizirati. Nad glavno cesto vas pozdravlja ličen transparent z napisom 50 let šolske stavbe OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas 1971–2021. V prvih oktobrskih dneh so iz tiskarne sporočili, da so natisnili zbornik Šola na Trati ne sme zaostati, posvečen slavljenki, ki že petdeset let vestno opravlja poslanstvo izobraziti in vzgajati otroke izpod Blegoša in okolice. Pripravlja se tudi razstava fotografij Vlastje Simončiča in njegove žene Hani, ki prikazujejo, kako se je gradila šola.

V tem trenutku še ne vemo, kdaj bo zbornik našel pot med bralce in kdaj si boste lahko ogledali razstavljene fotografije. Počakajmo, da se bo pandemija umirila in da se bomo lahko zbrali brez strogih omejitev. Takrat bomo nadoknadili zamujeno in se poklonili petdesetletni šolski stavbi, predstavili zbornik in na njegovih straneh odkrivali njene skrivnosti in še nikoli zapisane stvari. Teh pa ni malo.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija