V zimskih dneh zbistri misli in nas poživi

5.12.2019

Lovor je zimzelena sredozemska rastlina, ki je zaradi svoje arome nepogrešljiva in zelo cenjena v kuhinji, uporabimo pa jo lahko tudi pri zdravljenju različnih zdravstvenih težav.

Ima ovalne, na zunanji strani povoščene liste. Od strupenih lovorikovcev se loči po močnem prijetnem vonju. Prenese do –10 °C, zato uspeva obmorskih krajih, v bogati odcedni zemlji. Vzgojenega v loncih je potrebno precej zalivati ter gnojiti. Razlikujemo moško in žensko rastlino.
Če ga skupaj s timijanom in z rožmarinom zvežemo v zeliščni šopek, je ta odličen za mesne omake, enolončnice in golaže. Ko je okus dovolj močan, šopek preprosto vzamemo iz jedi. Tako začinjene jedi ne povzročajo vetrov. Še bolje je, če po jedi, ki napenja in povzroča vetrove, spijemo čaj iz lovorja, kumine in janeža.
Listi, nastavljeni v kuhinji med hrano, odganjajo molje in črve. Če damo lovor v kozarec z rižem, ta dobi prijeten vonj.

Uporaba v zdravilstvu in širše
Če želimo narediti aromatično olje, uporabimo pravo domače olivno olje, dodamo lovor, rožmarin, česen in pustimo v steklenici. Olje, v katerega smo namočili plodove in liste lovorja, zdravi različna vnetja in razdraženo kožo.
Čaj iz lovorjevih listov ogreje telo in vanj prinaša energijo, slajen z medom pa, če liste zdrobimo, zelo hitro pomiri kašelj. Z dodatkom šentjanževke, materine dušice in mete deluje protistresno in pomirjevalno. Pomaga pri koncentraciji in izboljša učinkovitost pri intelektualnem delu. Spodbuja apetit. Plodovi lovorja zaustavijo drisko.
Po kopeli z eteričnimi olji lovorja se počutimo kot prerojeni, saj požene kri po žilah in nas osveži, razkuži in očisti kožo. Masaža z lovorjevim oljem nam pomaga zbistriti misli, nas poživi, pomaga proti depresiji, zato ga uporabljamo v turobnih zimskih dneh. Lahko skuhamo čaj, ga vlijemo v kopalno kad in se osvežimo. Pravijo, da prah lovorja z medom nanašamo na starostne pege in te sčasoma izginejo.
Iz macerata (več tednov namočeni listi in plodovi v oljčnem olju) pripravimo milo ali kremo. Lovor namreč deluje protivnetno, protiglivično in antiseptično. Lovorjevo eterično olje pa uporabljajo tudi v sadjarstvu, in sicer kot naravni fungicid.

Sirup za izkašljevanje iz lovorja
Sirup za izkašljevanje naredimo iz 15 listov lovorja, ki jih kuhamo 45 minut, malo ohladimo in dodamo sok ene limone, 5 žlic medu, 3,5 dl vode in 15 kapljic propolisa. To nekaj dni pijemo s toplo vodo in kašelj zagotovo preženemo.

Jana Rojc