Vabljeni k popisu starih hišnih imen

22.7.2021

Hišna imena so se, kot del kulturne dediščine naših krajev, izoblikovala na podlagi značilnosti določenega območja, narečnih posebnosti, prebivalcev, ki tu živijo, in njihovih dejavnosti.

Zanimivo je, da se na podeželskih območjih ljudje bolje poznajo po hišnih imenih kot po priimkih, kljub temu pa določena imena izginjajo iz vsakdanjega govora oz. so že pozabljena. 

Z namenom, da preprečimo njihovo izginotje in da razširimo uporabo hišnih imen, smo v okviru projekta Stara hišna imena – obraz dediščine naših krajev, ob sofinanciranju Občine Gorenja vas - Poljane in strokovni podpori Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, v preteklih petih letih že opravili podroben pregled nekdanjih in današnjih hišnih imen, preverili njihovo pojavljanje v zgodovinskih virih in uporabo v narečnem govoru med domačini v 48 vaseh občine in pri tem popisali več kot 880 imen; od tega jih je 795 takih, ki so med ljudmi še "živa" oz. jih za posamezne domačije še poznajo. Glede na to, da nam je epidemija lani jeseni preprečila izvedbo srečanja z domačini Hotavelj in Srednjega Brda, smo ga izvedli konec letošnjega maja, v poletnih mesecih pa nadaljujemo s popisom hišnih imen na območju vasi Volaka, Čabrače, Suša in Jelovica. Ob zaključku popisa bodo zainteresirani lastniki hiš, tako kot v prejšnjih popisih, prejeli tudi glinene tablice z napisom hišnega imena v narečju, vsi zbrani podatki bodo evidentirani v spletnem leksikonu, izdelana pa bo tudi publikacija z zbranimi hišnimi imeni in posebnostmi na to temo popisov od 2019 do 2021.

Če kot krajani Volake, Čabrač, Suše in Jelovice oz. občani poznate kakšno zanimivo zgodbo tako o svojem hišnem imenu kot tudi o drugih imenih, razpolagate s fotografijami domačij ali celo poznate razlago, kako je ime nastalo in ste pripravljeni te podatke deliti z drugimi ter s tem prispevati tudi k vsebini publikacije o hišnih imenih, vas pozivamo k sodelovanju. Ker verjamemo, da tudi za vas hišna imena predstavljajo pomemben del lokalne identitete, vas vabimo, da nam pišete na elektronski naslov kristina.miklavcic@ra-sora.si, nas pokličete po tel. št. 04/50 60 225 ali se osebno zglasite na Razvojni agenciji Sora, Poljanska cesta 2, Škofja Loka.

Kristina Miklavčič, Razvojna agencija Sora