Vabljeni k sodelovanju pri popisu starih hišnih imen

26.6.2020

Hišna imena so se kot del kulturne dediščine naših krajev izoblikovala na podlagi značilnosti določenega območja, narečnih posebnosti, prebivalcev, ki tu živijo, in njihovih dejavnosti.

Zanimivo je, da se na podeželskih območjih ljudje bolje poznajo po hišnih imenih kot po priimkih, kljub temu pa določena imena izginjajo iz vsakdanjega govora oziroma so že pozabljena. Z namenom, da preprečimo njihovo izginotje in da razširimo uporabo hišnih imen, smo v okviru projekta Stara hišna imena – obraz dediščine naših krajev ob sofinanciranju Občine Gorenja vas - Poljane in strokovni podpori Razvojne agencije Zgornje Gorenjske v preteklih štirih letih že opravili podroben pregled nekdanjih in današnjih hišnih imen, preverili njihovo pojavljanje v zgodovinskih virih in uporabo v narečnem govoru med domačini v 46 vaseh občine in pri tem popisali 816 imen, od tega je 730 takih, ki so med ljudmi še »živa« oziroma jih za posamezne domačije še poznajo. Letos nadaljujemo popis hišnih imen na območju vasi Hotavlje in Srednje Brdo.

Ob zaključku popisa bodo zainteresirani lastniki hiš tako kot v prejšnjih popisih prejeli tudi glinene tablice z napisom hišnega imena v narečju, vsi zbrani podatki bodo evidentirani v spletnem leksikonu Hišna imena na Gorenjskem, izdelana pa bo tudi publikacija v e-obliki z zbranimi hišnimi imeni letošnjega popisa in posebnostmi na to temo.

Če kot krajani Hotavelj in Srednjega Brda oziroma občani poznate kakšno zanimivo zgodbo tako o svojem hišnem imenu kot tudi o drugih imenih, razpolagate s fotografijami domačij ali celo poznate razlago, kako je ime nastalo, in ste pripravljeni te podatke deliti z drugimi ter s tem prispevati tudi k vsebini publikacije o hišnih imenih, vas pozivamo k sodelovanju.

Ker verjamemo, da tudi za vas hišna imena predstavljajo pomemben del lokalne identitete, vas vabimo, da se na nas obrnete po e-pošti kristina.miklavcic@ra-sora.si ali tel. št. 04/50 60 225 ali se osebno zglasite na Razvojni agenciji Sora, Poljanska cesta 2, Škofja Loka.

Kristina Miklavčič, vodja projekta, Razvojna agencija Sora