Varnejši v primeru novih poplav

23.10.2020

V Poljanah nadaljujejo urejanje vodotoka Hotoveljščica, katerega struga je bila močno poškodovana v poplavah pred šestimi leti.

Na vodotoku ta čas izvajajo sanacijska dela na strugi hudournika v naseljih Hotovlja in Bukov Vrh. "Dela predstavljajo nadaljnjo fazo že izvedenih ureditev v spodnjem delu naselja Hotovlja. V okviru gradbenih del bodo zgrajeni ustalitveni objekti za stabilizacijo nivelete, obrežna zavarovanja v obliki zložb iz lomljenca v suho in v betonu ter zidovi iz lomljenca v betonu," so pojasnili v podjetju HNG, ki izvaja omenjena dela. Naložba bo vredna 290 tisoč evrov.
Po hudourniškem izbruhu v letu 2014 je vodotok Hotoveljščica prestopil strugo ter poplavil ceste in objekte, zaradi močnega deževja so se sprožili tudi številni plazovi. Struga vodotoka in številni vodni objekti so bili močno poškodovani ali porušeni. Že takoj po poplavah so zato pripravili projekt sanacije struge, v okviru katerega so zgradili številne vodne objekte ter na ta način sanirali in stabilizirali strugo. Dela so začeli v spodnjem delu naselja Hotovlja, zdaj pa jih nadaljujejo navzgor po strugi. Začeli so v prvi polovici septembra, zaključek del pa je predviden do konca leta. "Z izvedbo načrtovanih del bo v veliki meri odpravljena nevarnost poškodb struge, bližnjih objektov, infrastrukture in priobrežnih površin v primeru novih hudourniških izbruhov," so še dodali v podjetju HNG.

Mateja Rant