Varno na kolo

28.5.2020

Če je kolesarjev več, morajo voziti eden za drugim!

Sončni in topli dnevi kar vabijo na kolo. Pa kolesarji znajo poskrbeti za svojo varnost? Vse prevečkrat se zgodi, da bodisi ne poznajo bodisi ne upoštevajo pravil, ki zanje veljajo v prometu, zato so pogosto med povzročitelji prometnih nesreč.

Med vzroki so nepravilna stran in smer vožnje, vožnja pod vplivom alkohola in neupoštevanje pravil o prednosti. Kolesarji pogosto ne prilagodijo hitrosti stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom. V cestnem prometu so bolj ranljivi kot drugi udeleženci, saj so slabše vidni – njihova vidnost je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. Priporoča se, da vozijo previdno in poskrbijo za lastno varnost, pri čemer naj upoštevajo prometno signalizacijo (prometne in svetlobne znake) in ne vozijo pod vplivom alkohola.

Vožnja po kolesarskem pasu ali poti
Pred spremembo smeri vožnje mora kolesar večkrat pogledati, kaj se dogaja za njim ter pravočasno in odločno nakazati svoj namen. Upoštevati je potrebno pravila prednosti, ki veljajo za kolesarje v križiščih, še posebej tam, kjer so označene kolesarske steze. Vožnja poteka po kolesarski stezi in kolesarskem pasu ali poti. Uporablja naj se le površina, ki je namenjena kolesarjem (označena s prometnimi znaki in talnimi označbami). Po takšnih površinah se je potrebno voziti po desni strani glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi pa po desni strani steze. V primeru, ko kolesarske steze ali pasu ni, vozimo ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, in sicer čim bližje robu (ne več kot en meter od roba) vozišča.
Če je kolesarjev več, morajo voziti drug za drugim. Izjemoma, če je pot dovolj široka, lahko dva kolesarja vozita vzporedno. Kolesarji z licenco Kolesarske zveze Slovenije lahko vozijo v skupini, ki jo morajo sestavljati najmanj štirje kolesarji.

Ravnanje kolesarjev v križiščih
Policija svetuje predvidevanje ravnanja vseh udeležencev v prometu, posebno tistih, ki kolesarja dohitevajo in prehitevajo. Posebna previdnost je priporočljiva v križiščih, kjer mora kolesar z roko jasno nakazati smer in se prepričati, da so ga opazili tudi drugi udeleženci v prometu. Če temu ni tako, naj kolesar sestopi s kolesa in gre čez križišče ob kolesu peš.

Obvezna oprema kolesarja
Obvezna oprema kolesa vsebuje: zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnjo rdečo luč, zadnji rdeči odsevnik, rumene odsevnike v pedalih, brezhibno zadnjo in prednjo zavoro, bočne odsevnike. Kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Čelado se priporoča tudi odraslim kolesarjem.

Posebna pravila za otroke
Samostojno v prometu na cesti sme voziti kolo otrok, star najmanj osem let, ki ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico, in oseba, starejša od štirinajst let. Za vožnjo kolesa se otroci usposobijo in opravijo kolesarski izpit ter dobijo kolesarsko izkaznico v osnovni šoli. Otrok do 14. leta, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka. Otrok do 6. leta sme voziti kolo le na pešpoti ali v območju za pešce, v spremstvu polnoletne osebe pa tudi v območju umirjenega prometa.

Še nekaj nasvetov za varno vožnjo
Roke mora imeti kolesar proste za vodenje krmila in nakazovanje smeri. Krmila kolesa ne sme izpuščati iz rok, prav tako ne dvigati nog s pedal, voditi, vleči ali potiskati drugih vozil, se pustiti vleči ali potiskati, prevažati predmetov, ki bi ga ovirali pri vožnji, ter voziti drugih oseb, razen če je z zakonom določeno drugače. Prtljago naj ima v za to namenjeni košarici ali pritrjeno na prtljažnik.

Ponoči naj kolesarji nosijo svetla oblačila
Kolesar mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Tu morajo biti nameščeni še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumeni ali oranžni odsevniki, na kolesih pa rumeni ali oranžni bočni odsevniki. Ponoči je priporočljivo, da kolesarji nosijo svetla oblačila.

Lidija Razložnik