Varno v gore

6.2.2020

Razmere v gorah se lahko hitro spremenijo

Ker nesreča nikoli ne počiva ali pa se zgodi takrat, ko to najmanj pričakujemo, smo pripravili nekaj kratkih nasvetov za varnejše gibanje v gorah v zimskem času. Glede na to, da smo Slovenci ljubitelji gora, bo članek več kot na mestu.

Gibanje v gorah se s spremembo vremenskih razmer spremeni in postane ponekod nevarno. V gozdu so markacije (če le ni preveč snega) še vidne, v gorah je to nemogoče, saj že tanjša snežna plast na odprtem prekrije markacije ter zabriše pot. Klini in jeklenice, če že niso skriti pod snegom, so prekriti z njim ali s plastjo ledu. Planinec mora biti pripravljen na nizke temperature, krajši dan, nevarnost proženja snežnih plazov. Na grebenih veter ustvarja snežne opasti, ki se lahko pod težo planinca podrejo, zato se priporoča hoja nekaj metrov pod grebenom na privetrni strani. V gorah se razmere hitro spreminjajo in so lahko povsem drugačne od pričakovanih ali napovedanih, zato naj ima planinec s seboj opremo, ki bi jo utegnil potrebovati.

Opremo je treba znati uporabljati
Priporočljivo je imeti vso opremo kot v letnih, kopnih razmerah. Dodatno pa še kakovostne zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna so tudi rezervna oblačila in zaščita pred močnim soncem. Pozimi je večina planinskih koč zaprta, zato več tople tekočine in hrane v nahrbtniku ne bo odveč. Obvezna oprema so tudi cepin, dereze in lavinski trojček, sestavljen iz lavinske žolne, sonde in aluminijaste lopate. Kot opozarja Planinska zveza Slovenije (PZS), vsa našteta oprema gorniku nič ne koristi, če je ne zna uporabljati – še več, lahko je nevarna. Pomembno je znanje – učenje in obnavljanje naučenega v praksi. Na zvezi svetujejo, da se pred prvo turo že doma preveri stanje opreme, ki med poletjem ni bila v uporabi. Prav tako naj planinci ne zaupajo slepo gazi pred njimi, raje naj sami spremljajo in ocenijo, če se gibajo po varnem področju. V primeru, da nimajo (zadosti) izkušenj, se je v gore v zimskem času bolje podati skupaj z vodnikom PZS ali gorskim vodnikom.

Lidija Razložnik