Večer slovenskih pesmi in plesov v Gorenji vasi

5.12.2019

Na koncertu, ki ga je že drugič zapored v gorenjevaški šoli pripravilo Turistično društvo Žirovski Vrh, so se prvo novembrsko nedeljo predstavili pevci in plesalci društva, ki so v goste povabili skupino Štedientje in mladinsko folklorno skupino iz Mengša.

Številni obiskovalci so z velikim navdušenjem spremljali nastopajoče. Večer slovenskih pesmi in plesov je otvorila otroška folklorna skupina, ki pod vodstvom Lucije Kavčič deluje od leta 2003. Sledila sta nastopa vokalne skupine Zala s pevovodjem Janezom Čadežem in odrasla folklorna skupina Zala pod vodstvom Lucije in Romana Kavčiča, ki v letošnjem letu praznuje 10 let delovanja. Folkloristi iz Mengša, prejemniki zlate plakete s pohvalo za glasbeno priredbo in izvedbo za leto 2018, so s plesom predstavili Tavčarjevo povest V Zali. Štedientje, ki snemajo svojo tretjo zgoščenko, pa so navdušili s svojimi hudomušnimi skladbami v poljanskem narečju.

Otroci za folkloro, mladina (še) ne
Dogodek je bil po besedah Lucije Kavčič zares nekaj posebnega, saj takšnega v Poljanski dolini še ni bilo. »Vesela sem, da sem tudi jaz precej 'kriva', da se je sploh zgodil. Seveda ga ne bi bilo brez članov društva, ki vztrajno obiskujejo vaje, se učijo plesa, igre in petja. Vse to je sestavni del naših nastopov.« Med otroki je zanimanja za folkloro dovolj, kar pa ne velja za mladino. »Pri nas je trenutno žal še prisotno prepričanje, da je folklora nekaj 'zastarelega' in 'pozabljenega', le redki jo znajo ceniti.« Dolgoletna želja Kavčičeve je imeti mladinsko folklorno skupino. »Z njo bi lahko dosegli marsikateri uspeh in poskrbeli za ohranjanje plesne in druge dediščine, ki je v zadnjem času močno vpeta v zgodbe folklornih skupin.«

Lidija Razložnik