Višji prispevek za novorojence

24.3.2022

Občinski svetniki so se v februarju sestali na 18. redni seji. Odločali so o enkratnem denarnem prispevku za novorojence, sofinanciranju programov ljubiteljskih kulturnih dejavnosti in koncesiji za opravljanje obvezne občinske gospodarske javne službe 24-urne dežurne pogrebne službe.

Občinski svet je sprejel spremembo odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence, na podlagi katerega se je denarni prispevek zaradi občutno povečanih stroškov življenjskih potrebščin povišal na tristo evrov neto. Spremembi odloka sledi tudi nova vloga za uveljavljanje enkratnega denarnega prispevka za novorojence, ki je objavljena na spletni strani občine.

Nov je pravilnik o sofinanciranju programov ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v občini, s katerim so poenotena merila, pogoji in kriteriji za sofinanciranje programov različnih ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v občini. Javni razpis za izbor kulturnih programov na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti za leto 2022 bo objavljen že na podlagi novega pravilnika.

V enomesečni javni obravnavi je bil po prvi obravnavi osnutek odloka o koncesiji za opravljanje obvezne občinske gospodarske javne službe 24-urne dežurne pogrebne službe. Veljavna zakonodaja določa, da je 24-urna dežurna služba obvezna gospodarska javna služba, ki jo mora zagotoviti občina. Obsega vsak prevoz od kraja smrti do hladilnih prostorov izvajalca javne službe ali zdravstvenega zavoda zaradi obdukcije pokojnika, odvzema organov oziroma drugih postopkov na pokojniku in nato do hladilnih prostorov izvajalca javne službe. S sprejemom odloka, ki kot koncesijski akt določi predmet in pogoje opravljanja gospodarske javne službe, bo sprejeta pravna podlaga za izbiro koncesionarja, ki bo opravljal gospodarsko javno službo v svojem imenu in za svoj račun. Stroški 24-urne dežurne službe vključujejo stroške prevozov, hladilnih prostorov in druge splošne stroške izvajalca, potrebne za izvajanje te službe. Predlog cen izvajalec javne službe oblikuje z elaboratom skladno z metodologijo ter pošlje v potrditev občinskemu svetu.

Člani občinskega sveta so za nova člana sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu imenovali Janeza Špika namesto Andreja Rezarja kot predstavnika Osnovne šole Ivana Tavčarja ter Petra Čerpnjaka namesto Deana Stepančiča kot predstavnika občinskega redarstva.

Barbara Bogataj